Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Oroszellenes” viccei miatt kitiltottak egy humoristát Oroszországból


Idrak Mirzalizade humorista
Idrak Mirzalizade humorista

Oroszellenesnek minősített előadása miatt kiutasítottak és örökre kitiltottak Oroszországból egy azeri származású, belarusz állampolgárságú, azonban Moszkvában állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező humoristát.

A Kreml arról számolt be, hogy „az orosz nemzetiségűekkel szemben gyűlöletet és ellenségességet keltő” nyilatkozatai miatt Idrak Mirzalizade jelenléte „nemkívánatossá” vált az országban, ezért örök életére megtiltották számára oda a belépést és a letelepedést.

„Az orosz belügyminisztérium elfogadhatatlannak tekinti az etnikumok közötti kapcsolatok destabilizálását célzó kijelentéseket, attól függetlenül, hogy azok milyen formában hangzottak el” – írták, hozzátéve, hogy intézkedésekkel készülnek a „szélsőséges megnyilvánulások” megelőzése érdekében.

A Moszkvában ismert stand-up comedy előadónak számító Mirzalizade kijelentette, hogy szóban forgó műsorában azokat a nehézségeket boncolgatta, amelyekkel a külföldieknek kell szembenézniük, amikor lakást akarnak bérelni az orosz fővárosban. Kifordította a saját bőrén megtapasztalt előítéleteket, és fellépése leginkább kifogásolt részében elmondta, hogy amikor testvérével albérletet kerestek, az előző, történetesen orosz etnikumú lakók által használt matrac fekáliafoltos volt, tehát „ezek szerint az oroszok sza**al kenik be magukat lefekvés előtt”.

„A vicc nem bűncselekmény”

A poén hatalmas felháborodást keltett Oroszországban a közösségi oldalakon és az állami médiában, a humoristát tíz nap elzárásra ítélte a bíróság, illetve az utcán is megtámadták, miután számos fenyegetést kapott.

Mirzalizade ártatlanságát hangoztatta, ugyanakkor nyilvánosan többször is elnézést kért azoktól, akiket megsértett egyes vicceivel, amelyeket szerinte kiragadtak a kontextusukból.

Több mint egy tucat vezető orosz humorista támogatásáról biztosította a fiatal férfit a törvényszék döntése után, mondván, hogy „a vicc nem bűncselekmény”.

XS
SM
MD
LG