Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország államosítaná a most bezárt, külföldi tulajdonú gyárakat


Vlagyimir Putyin orosz elnök és Denis Manturov, Oroszország ipari és kereskedelmi minisztere 2021-ben (Képünk illusztráció)
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Denis Manturov, Oroszország ipari és kereskedelmi minisztere 2021-ben (Képünk illusztráció)

Az orosz kormánypárt egyik magas rangú tagja azt javasolja, hogy államosítsák azokat a külföldi tulajdonú gyárakat, amelyek leálltak az oroszországi működéssel amiatt, amit a Kreml különleges ukrajnai katonai műveletnek nevez.

Számos külföldi cég, köztük a Toyota, a Nike és a lakberendezési cikkeket forgalmazó IKEA bejelentette, hogy ideiglenesen bezárja üzleteit és gyárait Oroszországban, hogy nyomást gyakoroljon a Kremlre a szomszédos Ukrajna elleni invázió leállítása érdekében.

A kormányzó párt főtanácsának titkára, Andrej Turcsak hétfő este az Egységes Oroszország honlapján közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy a működés leállítása háború Oroszország polgárai ellen.

A közlemény megemlítette a finn magántulajdonú élelmiszeripari vállalatokat, a Fazert, a Valiót és a Pauligót – ők jelentették be a legutóbbi bezárásokat Oroszországban.

„Az Egyesült Oroszország azt javasolja, hogy államosítsák azoknak a cégeknek a gyártóüzemeit, amelyek bejelentették a kivonulásukat és leállították a gyártást Oroszországban az ukrajnai különleges műveletek idején” – mondta Turcsak.

„Ez egy szélsőséges intézkedés, de nem tűrjük, hogy hátba szúrjanak minket, meg fogjuk védeni a népünket. Ez igazi háború, nem Oroszország egésze, hanem polgáraink ellen” – mondta.

„Kemény megtorló intézkedéseket fogunk tenni, a háború törvényeinek megfelelően” – közölte Turcsak.

A csokoládét, kenyeret és péksüteményeket gyártó Fazernek három péksége van Szentpétervárott, egy Moszkvában, ezek mintegy 2300 embert foglalkoztatnak.

A Valio egy sajtgyárral rendelkezik, és négyszáz embernek ad munkát Oroszországban. A Pauligónak kávépörkölője van, és kétszáz embert foglalkoztat az országban.

A múlt héten az Oroszországgal határos, nem NATO-tag Finnország beleegyezett, hogy megerősíti biztonsági kapcsolatait az Egyesült Államokkal, miközben idegesen figyeli Oroszország ukrajnai invázióját.

Hogy reagáltak a hétköznapi orosz emberek az ukrán háborús képekre?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:37 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG