Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Üzemanyaghiány ütött be Dél-Oroszországban


Megrongálódottt olajtartály az oroszországi Tatárföldön, 2023. június 30-án.
Megrongálódottt olajtartály az oroszországi Tatárföldön, 2023. június 30-án.

Dél-Oroszországban gázolajból és benzinből is hiány van jelenleg. Bár az állam szerint nincs. De ettől még exportkorlátozásokat tervez a kormány. Iparági szakemberek szerint októberre stabilizálódhat a helyzet, például mert akkor már nem kell betakarítani a földeken.

Oroszország déli részein a nyári mezőgazdasági munkák során, a betakarítás alatt üzemanyaghiánytól szenvednek az érintettek.

A Reuters által megkérdezett kereskedők szerint az üzemanyagellátás a következő hónapokban még tovább romolhat a térségben.

"AI-92-es benzin nem kapható a kiskereskedelmi forgalomban Krasznodar régióban, Adigeföldön és Asztrahánban, alig van AI-95-ös benzin és gázolaj"

– mondta egy dél-oroszországi kereskedő.

Egy másik kereskedő szerint a Volga folyó vidékén fekvő Szamara régió egész területén már a második hete nem adnak el dízelt sem a benzinkutakon, sem az olajdepóknál.

Elmondásuk szerint több tényező miatt állhatott ez elő a világ egyik olajtermelő országában: többek közt a finomítók nyári karbantartása, a vasúti kapacitások szűkössége és az exportot ösztönző gyengébb rubel is közrejátszott.

Ott is hiányt szült a hatósági ár

Oroszországban

hatósági korlátozás van a kiskereskedelmi üzemanyagárakon a jövő márciusban esedékes elnökválasztás előtt.

A kiskereskedők csak a hivatalos infláció mértékével emelhetik az áraikat.

Így az árak emelkedésekor a kiskereskedelemben hiány kezdett mutatkozni, miközben a nagykereskedelemben viszont jelentősen megugrottak az árak.

Ehhez kapcsolódóan: A magyar tapasztalat is az, hogy a benzinárak politikai célú torzítása hiányt szül

Orosz olajipari források szerint az üzemanyaghiány októberre enyhülhet, amikor nem kell betakarítani, és a finomítók is nagyobb kapacitással fognak tudni működni.

"Üzemanyaghiány van... az olajtermékek ára 10-20 százalékkal emelkedett"

– közölte Andrej Neduzsko, a Step mezőgazdasági holding vezérigazgatója írásban.

A Step Dél-Oroszországban Rosztov, Krasznodar és Sztavropol környékén működik. Elmondása szerint azonban az őszi vetést így sem fenyegeti veszély a cégénél.

A gázolaj nagykereskedelmi ára júliusban kezdett meredeken emelkedni. Az elmúlt két hónapban a gázolaj árutőzsdei ára átlagosan több mint negyedével, tonnánként 67 ezer rubelre (246 ezer forintra) ugrott.

"Nem vásárolunk. Őrületesek az árak" – mondta egy üzemanyagraktár tulajdonosa.

Kormány: Nincs is hiány

Az energiaügyi minisztérium múlt héten közölte, hogy az ország olajtermék-kibocsátása teljes mértékben kielégíti az üzemanyag iránti jelenlegi keresletet. Emellett felszólította az orosz olajtársaságokat, hogy oldják meg valahogy, hogy ne emelkedjenek az árak.

Azt viszont elismerték, hogy bizonyos ellátási problémák előfordulnak, de ezek szerintük a dél-oroszországi vasutak nagyobb forgalma miatt merültek fel a nyári turistaszezonban.

Az orosz állami vasúttársaság ezzel szemben a Reuters kérdésére azt állította, hogy a déli régiók vasúti üzemanyag-ellátása nem függ az utasforgalom növekedésétől.

Ehhez kapcsolódóan: A hadseregek óriási dízelfogyasztók, de várhatóan nem sokáig, mert ez nekik sem előnyös

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerdán azt közölte, hogy nincs üzemanyaghiány.

Majd hozzátette, hogy ettől még kormány a belföldi kínálatot stabilizáló intézkedéseken dolgozik. Ebbe beleértve a kötelező tőzsdei értékesítés szintjének növelését és az export korlátozását.

Készült a Reuters hírének felhasználásával.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG