Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország betiltja Navalnij szervezeteit a választások előtt


Az orosz biztonsági erők tagjai Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának moszkvai irodájában 2019. december 26-án
Az orosz biztonsági erők tagjai Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának moszkvai irodájában 2019. december 26-án

Egy orosz bíróság június 9-én „szélsőségesnek” nyilvánította a bebörtönzött ellenzéki politikushoz, Alekszej Navalnijhoz kötődő szervezeteket. A cél: megakadályozni az ellenzéki politikus szövetségeseinek részvételét a szeptemberi parlamenti választásokon.

A moszkvai városi bíróság döntése azonnal hatályba lépett, megakadályozva, hogy a Navalnij Korrupcióellenes Alapítványához (FBK) és regionális politikai irodáinak Oroszország-szerte működő hálózatához kapcsolódó emberek közhivatalért indulhassanak.

A rendelet hosszú börtönbüntetéssel fenyegeti meg a szervezetekkel együttműködő aktivistákat.

Ahogy csökken a kormányzópárt támogatottsága, úgy nő a nyomás

Az orosz hatóságok a szeptemberi választásokra készülve fokozzák az ellenvélemények elnyomását, miközben a közvélemény-kutatók a kormányzó Egységes Oroszország párt támogatásának csökkenését mérik.

Navalnijt, Vlagyimir Putyin elnök leghangosabb politikai ellenfelét januárban tartóztatták le, amikor visszatért Németországból, ahol öt hónapot töltött azzal, hogy felépüljön az idegméreg-mérgezésből, amiért a Kremlt hibáztatja. Orosz tisztségviselők visszautasítják a vádat.

Navalnijt februárban két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amiért megsértette a sokak által politikai indíttatásúnak tartott, 2014-es sikkasztási ügyében kapott felfüggesztett büntetésének feltételeit. Áprilisban tízezrek követelték Navalnij szabadon bocsátását a letartóztatását követő januári tömegtüntetések folytatásaként.

Liberális jelszavak leple alatt

A moszkvai ügyészség azt állította, hogy a Navalnijhoz köthető szervezetek „liberális jelszavak leple alatt a társadalmi és politikai helyzet destabilizálásának feltételeit igyekeznek megteremteni”.

Jevgenyij Szmirnov védőügyvéd a tárgyaláson azt mondta: az ügyészek motivációja az volt, hogy Navalnij munkatársai ne indulhassanak közhivatalért.

„Ez az ügy ahhoz a törvényhez kapcsolódik, amely megtiltja az indulást a választásokon mindazoknak, akik kapcsolatban állnak az FBK-val” – mondta Szmirnov. Közölte, hogy fellebbezni fognak a határozat ellen, amelyet zárt ajtók mögött hoztak, azzal az indokkal, hogy bizalmas kérdéseket tárgyalnak.

A szeptemberi parlamenti választásokra készülve az orosz törvényhozók új törvényt fogadtak el, amely meggátolja a szélsőségesnek nyilvánított szervezetek tagjait abban, hogy közhivatalért induljanak.

Közhivatalért nem indulhatnak

A törvény, amelyet Putyin június 4-én hagyott jóvá, megtiltja, hogy az orosz bíróságok által szélsőségesnek vagy terroristának nyilvánított szervezetek vezetői és alapítói választott posztokért induljanak a következő öt évben. Az ilyen szervezetek többi tagjára vagy alkalmazottjára hároméves tiltás vonatkozik.

Navalnij alapítványa az elmúlt évtizedben könyörtelenül célba vett magas rangú kormánytisztviselőket olyan, magas nézettséget elérő videofelvételekkel, amelyek állítólagos korrupciót tárnak fel. Navalnij politikai hálózata fontos szerepet játszott az Okos Szavazási Stratégia megvalósításában – egy projektben, amelynek célja olyan jelöltek támogatása, akik a legnagyobb eséllyel győzhetik le a Kremlhez kötődő politikusokat.

Oroszország régióiban a hálózat többtucatnyi irodáját már áprilisban bezárták, miután az ügyészek bírósági meghagyással felfüggesztették a működésüket a bíróság határozatáig.

Alkalmazkodniuk kell

Az Instagramon a bírósági döntés után egy Navalnij nevében közzétett üzenet arra biztatta az oroszokat, hogy vegyenek részt az Okos Szavazás kezdeményezésben, miközben elismerte, hogy a Navalnij-féle szervezeteknek „alkalmazkodniuk” kell majd.

„Nem távolodunk el a céljainktól és az elképzeléseinktől. Ez a hazánk, és nincs másik” – fogalmazott az üzenet.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia elítélte a határozatot, a legújabb fejlemény valószínűleg növeli a feszültséget a Nyugat és Moszkva között.

Az alkotmányban biztosított jogok gyakorlását büntetik

„Ez egy újabb kafkai támadás azok ellen, akik kiállnak a korrupció ellen és a nyitott társadalmakért, szándékos kísérlet a valódi oroszországi politikai ellenzék hathatós betiltására” – jelentette ki Dominic Raab brit külügyminiszter nyilatkozatában.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma szerint a bírósági határozat „Oroszország-szerte büntetőeljárással és börtönbüntetéssel fenyegeti az orosz alkotmány által garantált alapvető emberi jogok gyakorlásáért a munkatársakat, az önkénteseket és a támogatók ezreit”.

„Ezzel az akcióval Oroszország gyakorlatilag kriminalizálta a néhány még megmaradt független politikai mozgalom egyikét” – mondta Ned Price külügyi szóvivő, aki ismét Navalnij szabadon bocsátását sürgette.

Készült az AFP, az AP, a dpa, a Reuters, az RFE/RL orosz szolgálata és a Jelenidő tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG