Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hvg360: Tavaly március óta 133 céget alapítottak orosz állampolgárok Magyarországon


Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a 2023. október 17-én Pekingben
Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a 2023. október 17-én Pekingben

Ezeknek a cégeknek olyan orosz állampolgárok a tulajdonosai, akik nem rendelkeznek állandó magyarországi lakcímmel – állítja kutatásai alapján a hvg360. A hírportál szerint idén húsz olyan, az Ukrajna elleni háború kirobbanása után alapított, orosz hátterű cég ellen indult kényszertörlés, amelynek a székhelye ugyanarra a budapesti címre volt bejegyezve.

A hírportál elérte azt az orosz származású ügyvédet, akihez az említett budapesti cím, egy Mexikói úti lakás tartozik. A névtelenséget kérő ügyvéd a portálnak elmondta: miután bejegyezték a gazdasági társaságokat, a bankok különböző indokokkal nem engedték, hogy számlát nyissanak náluk, a cégek viszont bankszámla nélkül nem működhetnek, így halálra voltak ítélve.

Az ügyvéd, aki a cégek kézbesítési megbízottja is volt, úgy véli, hogy a bankok biztonsági megfontolásból tagadhatták meg a számlanyitást, noha – állítása szerint – az Ukrajna elleni orosz támadás után csak olyan orosz állampolgároknak segédkezett cégalapításban, akik nem szimpatizálnak a jelenlegi orosz rezsimmel, ezért is akarták Európában folytatni üzleti tevékenységüket.

Az ügyvéd szerint azok az oroszok vannak szerencsés helyzetben, akik magyar lakcímmel és állampolgársággal rendelkező ügyvezetőt találnak magyar cégük élére, nekik nem okoz gondot a számlanyitás.

A hvg360 információi szerint a 2022 márciusa után alapított, orosz tulajdonban lévő magyar cégek többsége üzletviteli tanácsadással és információtechnológiai szaktanácsadással foglalkozik.

A cégek többségét mikrovállalkozásként jegyezték be tulajdonosaik, akad azonban kivétel, például a tavaly novemberben bejegyzett AtomTechEnergo Atomerőmű üzembe helyezési, javítási és irányítási Rt. Magyarországi Fióktelepe, amely a Paks II.-projektben játszik szerepet, és az orosz Roszatomhoz tartozik.

A Szabad Európa is írt korábban arról, hogy az Ukrajna elleni támadás után megélénkült az oroszok üzleti aktivitása Magyarországon. Az ideérkező oroszok többsége csak saját vagyonát szeretné biztonságban tudni, de legalább négy olyan céget találtunk, ahol a szálak titkosszolgálati és politikai körökbe vezetnek. Minderről az alábbi cikkben olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG