Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország demonstrálni kívánja a gyors visszatérést a fegyveres felkelés előtti állapothoz


Szergej Sojgu az orosz védelmi minisztérium videójában 2023. június 26-án
Szergej Sojgu az orosz védelmi minisztérium videójában 2023. június 26-án

Az orosz hatóságok hétfő reggel feloldották a terrorellenes intézkedéseket Moszkvában és több más régióban, miközben ismét megjelent a nyilvánosság előtt Szergej Sojgu védelmi miniszter, akinek elmozdítása a zendülést hirdető Jevgenyij Prigozsin egyik legfőbb követelése volt.

A zsoldosait hétvégén Moszkva felé irányító, több orosz várost elfoglaló Wagner-vezérről nincs hír, legutóbb annyit jelentettek be, hogy Belaruszba távozik, de azóta nem tudni róla semmit.

Ezzel a bejelentéssel ért véget szombaton a fegyveres lázadás, miután Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető közvetítésével sikerült megállapodniuk a feleknek. Az ezt megelőző kaotikus 24 óra teljességgel példátlan a posztszovjet Oroszországban, sokak véres polgárháború kirobbanásától tartottak.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közzétett egy hang nélküli videót, amelyen Sojgu látható repülés közben. Nem tudni, hogy a felvétel pontosan mikor és hol készült. A tárcavezető a RIA hírügynökség friss beszámolója szerint Ukrajnában állomásozó katonai egységeknél tett látogatást.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán ellenoffenzíva 130 négyzetkilométernyi területet szabadított fel eddig

Eközben Szergej Szobjanin moszkvai polgármester bejelentette, hogy feloldották a napokban elrendelt terrorellenes intézkedéseket. A városban korábban munkaszüneti napot rendeltek el hétfőre, hogy így segítsék a visszatérést a normális kerékvágásba.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ezzel egy időben az ideiglenes korlátozások eltörléséről számolt be a fővárosi régióban, illetve ilyen bejelentést tett Alekszandr Gusev voronyezsi kormányzó is a zsoldossereg visszavonását követően.

A Lukasenka közvetítésével létrejött megegyezés értelmében a felkelésben részt vevő fegyveresek teljes amnesztiát kapnak, amennyiben visszatérnek az állomáshelyükre, Prigozsin pedig Belaruszba távozik.

A Kommerszant című lap azonban névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a korábban a sajtóban gyakran Vlagyimir Putyin séfjeként emlegetett üzletember ellen az FSZB továbbra is eljárást folytat fegyveres felkelés szervezése miatt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfői litvániai látogatásán úgy vélekedett, hogy a történtek azt mutatják, a Kreml stratégiai hibát vétett Ukrajna megtámadásával.

„A hétvégi események orosz belügynek számítanak, ugyanakkor újabb bizonyítékai annak a hatalmas stratégiai hibának, amelyet Putyin elnök elkövetett a Krím félsziget illegális elcsatolásával és az Ukrajna elleni háborúval” – mondta.

„Miközben Oroszország folytatja offenzíváját, még az eddiginél is fontosabb fenntartanunk Ukrajna támogatását” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin elengedte – Belaruszba távozik Prigozsin, miután leállította Moszkvába tartó zsoldosait

Hétfőn az európai uniós tagállamok külügyminiszterei is üléseznek. A résztvevők közül többen is hangoztatták, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus jól láthatóan veszélyezteti Oroszország stabilitását és aláássa a hadsereg képességeit.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, hogy „a politikai rendszeren repedések látszanak, a katonai erő töredezik”.

„Nem jó dolog látni, hogy egy Oroszországhoz hasonló atomhatalom politikailag instabil lehet” – fogalmazott, leszögezve, hogy még határozottabban folytatni kell Ukrajna támogatását.

Kijelentette: az orosz elnöknek most kell megfizetnie az árát annak, hogy szörnyeteget teremtett a Wagner-csoporttal, amely most ellene fordult.

Annalena Baerbock német külügyminiszter közölte, hogy Putyin lerombolja saját országát az Ukrajna elleni „brutális támadóháborújával”. Aláhúzta, hogy „óriási repedések láthatók az orosz propagandán”.

Osztrák kollégája, Alexander Schallenberg arról beszélt, hogy az orosz államfőnek követnie kellene a Wagner-vezér példáját, és visszavonulót kellene fújnia.

Elina Valtonen, a finn diplomácia vezetője rámutatott, hogy Putyin hatalma a jelek szerint nem olyan erős, mint hitték. „Gyakori az autoriter államokban, hogy minden rendkívül stabilnak látszik, aztán egyszer csak már semmi sem stabil. Oroszország esetében is ilyesmire számítok” – mondta.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG