Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán ellenoffenzíva 130 négyzetkilométernyi területet szabadított fel eddig


Ukrán katonák Zaporizzsja régióban 2023. június 25-én
Ukrán katonák Zaporizzsja régióban 2023. június 25-én

A régóta várt ellenoffenzíva megindítása óta mintegy 130 kilométernyi terület felett szerezték vissza az ellenőrzést az ukrán biztonsági erők az ország déli részében.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes arról számolt be hétfő reggel, hogy a hadsereg a heves orosz ellenállás ellenére tovább folytatta előrenyomulását a Zaporizzsja régióban található Bergyanszk és Melitopol körzetében.

Tájékoztatása szerint az előző hét folyamán körülbelül 17 négyzetkilométerrel növelték a visszafoglalt területek nagyságát. „Összességében 130 négyzetkilométert szabadítottunk fel délen az ellenoffenzíva kezdete óta” – írta a Telegramon.

Ezzel párhuzamosan a kijevi vezérkar friss jelentésében tudatta, hogy egy nap alatt harminchat orosz előretörési kísérletet vertek vissza a keleti Donyeck megyében lévő Limannál, Bahmutnál, Avgyijivkánál és Marjinkánál.

Minden egyéb részlet közlése nélkül hangsúlyozták: az ukrán védelmi egységek folytatják műveleteiket Zaporizzsjában és Herszonban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon tárgyalt amerikai kollégájával, Joe Bidennel, akivel nemcsak a harctéri helyzetről, hanem a kegyetlenkedéseiről is ismert Wagner orosz katonai magáncéget vezető Jevgenyij Prigozsin hétvégi fegyveres lázadásáról is szó esett.

Zelenszkij pozitívnak és inspirálónak nevezte a beszélgetést, és kiemelte, hogy ennek során egyeztették álláspontjaikat a NATO július 11-12-i litvániai csúcstalálkozójára készülve.

A washingtoni Fehér Ház emellett leszögezte, hogy Biden megerősítette az Egyesült Államok határozott támogatását, egyebek mellett a biztonság, a gazdaság és a humanitárius segítségnyújtás terén.

A zsoldosait Moszkva felé irányító, több orosz várost elfoglaló Prigozsinról egyelőre nincs hír, legutóbb annyit jelentettek be, hogy Belaruszba távozik, de azóta nem tudni róla semmit.

Hétfő reggel jelent meg először a nyilvánosság előtt a zendülés kezdete óta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, akinek elmozdítása a gyakran „Vlagyimir Putyin séfjeként” is emlegetett Wagner-vezér egyik legfőbb követelése volt.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin elengedte – Belaruszba távozik Prigozsin, miután leállította Moszkvába tartó zsoldosait

A tárcavezető a RIA hírügynökség beszámolója szerint Ukrajnában állomásozó katonai egységeknél tett látogatást. Azt nem tudni, hogy az erről készített videofelvétel pontosan mikor és hol készült.

Moszkvában hétfőre munkaszüneti napot rendeltek el a rendkívüli eseményekre tekintettel, s a helyzet nyugodtan tűnik.

A posztszovjet Oroszországban példátlan, kaotikus hétvégi jelenetek egyik hatásaként a rubelárfolyam csaknem 15 havi mélyponton nyitott június 26-án a dollárral szemben.

Bár úgy tűnik, hogy a válság véget ért, a világ számos vezetője és elemzők szerint hónapokba is telhet, mire megmutatkoznak a fegyveres felkelés valódi következményei a Kreml számára.

Ehhez kapcsolódóan: Prigozsin lázadása és a Putyin előtt álló kihívás

„Több repedést láthattunk az orosz homlokzaton. Mindenfajta újabb kérdés felmerült, amelyekre majd Putyinnak választ kell adnia a következő hetekben, hónapokban” – szögezte le Antony Blinken amerikai külügyminiszter az NBC-nek adott interjújában.

Az ABC-nek pedig úgy nyilatkozott, hogy a krízis valószínűleg segíteni fogja Ukrajna védekezését, mivel az „zavart és megosztottságot” teremtett az orosz haderő soraiban.

Készült az AP, az AFP, a dpa, az Interfax, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG