Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország drónokkal támadta Odessza térségét


Zelenszkij ukrán elnök és Habeck német alkancellár felkeresett egy iskolai óvóhelyet is a Csernyihivi területen, Jahidnében 2022. április 3-án
Zelenszkij ukrán elnök és Habeck német alkancellár felkeresett egy iskolai óvóhelyet is a Csernyihivi területen, Jahidnében 2022. április 3-án

Oroszország éjjel iráni gyártmányú drónokat vetett be az Odesszai terület délnyugati részén. Károkat okozott a polgári infrastruktúrában, de áldozatok nincsenek – közölte az ukrán hadsereg. Közben a kelet-donyecki térségben az orosz állítások ellenére folytatódik a harc Bahmutért.

Összesen 17 Shahed drónt lőttek ki az oroszok az Odesszai területen, „ebből tizennégyet semmisített meg a déli parancsnokság légvédelmi ereje” – jelentette reggeli összefoglalójában az ukrán légierő.

Közösségimédia-jelentések szerint hangos robbanásokat lehetett hallani Odesszában.

„Egy drón eltalált egy polgári létesítményt az Odesszai területen, tűz keletkezett, a mentésen dolgozóknak reggelre sikerült elfojtaniuk a lángokat. Áldozatok nincsenek” – mondta Szerhij Bratcsuk, a térség katonai közigazgatásának szóvivője.

Oroszország tagadja, hogy polgári célpontokat célozna, jóllehet október óta számos támadást intézett Ukrajna polgári és energetikai infrastruktúrája ellen. Ezekben többen meghaltak és nagy károk keletkeztek az elektromos vezetékekben, ezért ukránok milliói maradtak világítás és fűtés nélkül a hideg hónapokban.

A helyzet Bahmutnál

Keleten az orosz hadsereg folytatta a támadásokat a Donyec-medence, a Donbász ellenőrzéséért folytatott harc fókuszában álló Bahmut ellen.

Miután Bahmutnál kemény ukrán ellenállással szembesültek, az orosz erők kiterjesztették támadásaikat Donyeck más városaira, így Limanra, Avgyijivkára és Marjinkára.

Az ukrán védők 69 orosz támadást vertek vissza az elmúlt nap során, „a leghevesebb harcok továbbra is Bahmutban, Avgyijivkában és Marjinkában folynak” – áll az ukrán fegyveres erők vezérkarának április 4-i napi jelentésében.

Az orosz hadsereg folytatja sikertelen kísérleteit arra, hogy teljes mértékben átvegye az irányítást Bahmut felett – teszik hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Vadászat az égen: az ukrán határőrök kézifegyverekkel is lőnek az iráni drónokra

A legfrissebb harctéri jelentésekkel egy időben egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy még nem ért véget a küzdelem a harcokban megtépázott városért, jóllehet a Wagner azt állította, elfoglalta Bahmut központját.

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője április 3-án azt mondta újságíróknak, hogy az ukrán hadsereget nem szorították ki Bahmutból. Az ott folyó harcokat „nagyon-nagyon erőszakosnak és meglehetősen közelinek” írta le.

„Még ha meg is szerzik az oroszok a várost, az nem fogja megváltoztatni a harctéri dinamikát stratégiai szempontból” – mondta Kirby, tükrözve azt a nyugati nézetet, miszerint a város inkább jelképes, mintsem valódi harcászati értékkel bír a győzelemre szomjazó Moszkva szemében.

Újabb amerikai segélycsomag

Kirby azt is közölte, hogy a héten jelentik be a következő amerikai segélyt Ukrajnának. A Reuters múlt héten jelentette, hogy hamarosan ismertetik az új, 2,6 milliárd dollár értékű amerikai katonai segélycsomagot, amely légtérfigyelő radarokat, páncéltörő rakétákat és üzemanyag-szállító teherautókat tartalmazhat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április 3-i éjszakai videóbeszédében azt mondta, hogy újabb találkozót tartott magas rangú katonai parancsnokokkal, és javában folyik „a hatékony intézkedések előkészítése az ukrán területek felszabadítására”, de nem tett kifejezett említést várható ellentámadásról.

„Mindenre kiterjedő találkozó. Mindenre kiterjedő koordináció. Mindenre kiterjedő előkészület az ukrán területek felszabadítása érdekében” – mondta.

Április 3-án Zelenszkij és Robert Habeck német alkancellár sebesült katonákat keresett fel a Csernyihivi terület egyik kórházában. Zelenszkij később köszönetet mondott Habecknek a Németország nyújtotta támogatásért.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG