Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország elismerheti a szakadár kelet-ukrajnai régiók függetlenségét?


A „Donyecki Népköztársaság” lakosai 2019-ben a Migrációs Szolgálat irodáinál, ahol orosz útlevélért folyamodhatnak. Az egyenruhás férfi a helyi rendőrség jelvényét és a veteránokra emlékező, de az orosz nacionalisták által is kedvelt Szent György-szalagot viseli
A „Donyecki Népköztársaság” lakosai 2019-ben a Migrációs Szolgálat irodáinál, ahol orosz útlevélért folyamodhatnak. Az egyenruhás férfi a helyi rendőrség jelvényét és a veteránokra emlékező, de az orosz nacionalisták által is kedvelt Szent György-szalagot viseli

Orosz törvényhozók egy csoportja sürgette a parlamentet, hogy forduljon Vlagyimir Putyin elnökhöz, hogy ismerje el független államként a két kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár régiót.

Az alábbiakban áttekintjük, hogy mit jelenthet egy ilyen lépés az ukrajnai válság szempontjából, amelynek során Oroszország mintegy százezer katonát telepített szomszédja határának közelébe. Az Egyesült Államok szerint ezzel invázióra készül, Moszkva tagadja.

Mik a szakadár régiók?

Az oroszok által támogatott szakadárok (az oroszországi nyelvhasználatban felkelők) az együtt Donbásznak nevezett Donyecki és Luhanszki régió egy részét megszerezve 2014-ben szakadtak ki az ukrán kormány ellenőrzése alól, és kikiáltották magukat független népköztársaságnak (Luhanszki Népköztársaság, LNR és Donyecki Népköztárság, DNR). Az entitásokat máig nem ismerték el, még a közvetlen támogatásukkal vádolt Moszkva sem. Ukrajna szerint azóta mintegy 15.000 ember halt meg a harcokban. Oroszország tagadja, hogy részt venne a konfliktusban, de számos módon támogatta a szeparatistákat, többek között titkos katonai eszközökkel, pénzügyi segéllyel, Covid–19-vakcina szállításával és több mint hatszázezer orosz útlevél kiadásával. Egy ukrán védelmi minisztériumi forrás szerint Kijev becslései szerint 35.000 szeparatista harcos és kétezer orosz reguláris katona van Donbászban, Oroszország azonban ezt vitatja.

Ha Oroszország elismeri őket, az milyen következményekkel jár?

Az orosz elismerés véget vetne a 2014-es és 2015-ös minszki békemegállapodásoknak, amelyeket – bár még mindig nem hajtották végre – Oroszország, Ukrajna és a nyugati kormányok az eddigi legjobb esélynek tekintettek a megoldásra. A 2015-ös megállapodás szerint a két régiónak az ukrán joggal összhangban önkormányzatot kell kapnia.

A donyecki és luhanszki államiság elismerése ürügyet szolgáltathatna Moszkvának a szövetségeseit támogató nyílt katonai beavatkozásra, ugyanúgy, ahogy csapatokat állomásoztatott Georgia szakadár régióiban (lásd alább). Egy orosz parlamenti képviselő és korábbi donyecki politikai vezető, Alekszandr Borodai a Reutersnek azt mondta, hogy ebben a forgatókönyvben a szakadárok Oroszországtól várnák, hogy segítsen nekik visszaszerezni az ellenőrzést a Donbász jelenleg az ukrán erők által uralt részei felett. A nyugati kormányok sorra figyelmeztették Moszkvát, hogy a katonai erők bármilyen mozgása az ukrán határon túlra határozott választ vonna maga után, beleértve a szigorú pénzügyi szankciókat is.

Oroszország korábban is elismert már szakadár államalakulatokat?

Igen – 2008-ban elismerte Georgia két szakadár régiója, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, miután rövid háborút vívott Georgiával. Kiterjedt költségvetési támogatásban részesítette őket, kiterjesztette az orosz állampolgárságot a lakosságra és több ezer katonát állomásoztatott ott.

Mik az előnyök és hátrányok Moszkva számára?

Georgia esetében Oroszország a szakadár régiók elismerését arra használta fel, hogy igazoljon egy határozatlan idejű katonai jelenlétet a szomszédos volt szovjet köztársaságban és hogy határozatlan időre meghiúsítsa az ország NATO-tagsági törekvéseit azzal, hogy megtagadja tőle a saját területe feletti teljes ellenőrzést.

Oleszja Vartanján, a Nemzetközi Kríziscsoport dél-kaukázusi szakértője szerint azonban Moszkva számára jelentős hátránya is van annak, hogy felelősséget vállal két olyan területért, amelyet még közeli szövetségesei sem ismernek el és amelyeknek nincs kilátásuk a gazdasági fejlődésre.

„Nem igazán tudja, hogy mit kezdjen velük, de továbbra is finanszíroznia kell őket, pénzeszközöket kell biztosítania, és időről időre foglalkoznia kell a belső válságaikkal” – mondta.

Oroszország megsemmisítette a Georgiával folytatott külpolitikai párbeszéd minden lehetőségét.

Ez a precedens azt sugallja, hogy a Kreml talán nagyobb előnyt lát abban, hogy közvetlenül annektálja Donbászt – ahogy azt a Krím esetében tette 2014-ben –, mint abban, hogy elismerje a függetlenségét.

Mit mond a Kreml?

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője óvatosan reagált arra az elképzelésre, hogy Putyin elnök elismerheti a Donbászt. Azt mondta, hogy ez egy parlamenti kezdeményezés, amelyhez szavazásra lesz szükség, és addig nem tud nyilatkozni, amíg a folyamat nem zárult le.

"Gépfegyverekkel lőnek ránk" - jelentés egy ukrán lövészárokból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

XS
SM
MD
LG