Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország és Ukrajna harmadik tárgyalási fordulót tart


Ukrán rendőr segíti a Kijev melletti Irpinyből menekülőket, miközben az oroszok lövik a környéket 2022. március 7-én
Ukrán rendőr segíti a Kijev melletti Irpinyből menekülőket, miközben az oroszok lövik a környéket 2022. március 7-én

Oroszország és Ukrajna a harmadik tárgyalási fordulót tartja, hogy a menekültek ki tudjanak jutni a konfliktusövezetből Moszkva indokolatlan támadása után.

Előzőleg Kijev elutasította azt az ajánlatot, hogy a humanitárius folyosók, amelyeken keresztül távozhatnak az emberek, csak Oroszországba vagy a vele szövetséges Belaruszba vezessenek.

A megbeszéléseket március 7-én Belaruszban tartják – írta Twitteren Mihajlo Podolják ukrán tárgyaló, miközben az ország több pontján is dúltak a harcok.

„Harmadik kör. Kezdés 16:00-kor kijevi idő szerint. A delegáció változatlan” – írta Mihajlo Podolják. Oroszországból még nem érkezett megerősítés.

Orosz álszenteskedésről beszél Macron

A két korábbi ilyen lépés meghiúsult, mivel az orosz hadsereg folytatta rakétatámadásait több ukrán város ellen. Köztük kudarcot vallott az a lépés is, amelyet ukrán tisztviselők erkölcstelen mutatványnak neveztek, Emmanuel Macron francia elnök pedig Moszkva álszenteskedéseként jellemzett.

A kérdést nem lehet megoldani olyan „folyosókon keresztül, amelyeket Oroszország közben fenyeget” – mondta Macron az LCI francia híradónak adott interjúban.

Azt mondani, hogy „az embereket meg fogjuk védeni azzal, hogy Oroszországba hozzuk őket, álszenteskedés – tette hozzá. – Ez cinizmus, ami elviselhetetlen – mondta.

Az ukránok nyugatra evakuálnák polgáraikat

Volodimir Zelenszkij elnök szóvivője kijelentette, hogy az ukrán állampolgároknak lehetővé kell tenni otthonuk elhagyását ukrán területen keresztül, és teljesen erkölcstelennek nevezte az orosz ajánlatot. Egyben azzal vádolta Moszkvát, hogy „az emberek szenvedését televíziós képek forgatására használja fel”.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország manipulálni próbálja Macront és más nyugati vezetőket azzal a követelésével, hogy minden humanitárius folyosó Ukrajnából Oroszországba vagy Belaruszba vezessen.

Hozzátette: Ukrajna felszólítja Oroszországot, hogy egyezzen bele egy március 7-től kezdődő tűzszünetbe, hogy az ukránokat inkább a nyugat-ukrajnai Lviv városa felé evakuálhassák.

Kétezren jutottak ki Irpinyből

A rendőrség március 7-én közölte, hogy eddig mintegy kétezer civilt evakuáltak a Kijev melletti Irpinyből, ahol a menekülők orosz fegyverek tüzében találták magukat előző nap, és fedezékbe kényszerültek, miközben többen meghaltak.

„Oroszország továbbra is rakéta-, bomba- és tüzérségi csapásokat hajt végre Ukrajna városai és települései ellen – közölte az ukrán vezérkar. – A támadók továbbra is a belarusz repülőterek hálózatát használják arra, hogy légicsapásokat hajtsanak végre Ukrajna ellen.”

Hogy reagáltak a hétköznapi orosz emberek az ukrán háborús képekre?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:37 0:00

XS
SM
MD
LG