Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország evakuálja egy dél-ukrajnai város lakosságát


Szergej Szurovikin tábornok Szocsiban 2021. november 3-án
Szergej Szurovikin tábornok Szocsiban 2021. november 3-án

Az orosz hadsereg megkezdte szerdán a civilek kimenekítését a már a háború kezdeti szakaszában elfoglalt Herszonból, ami hallgatólagos elismerése lehet annak, hogy újabb vereség van készülőben a harctéren.

A több mint 250 ezres lakosságú város visszafoglalása elemzők szerint stratégiai fontosságú győzelem lenne a szeptemberben eredményes ellenoffenzívát indító ukrán fegyveres erők számára, mielőtt beáll a tél és várhatóan befagynak a frontvonalak.

Az is jelezheti, hogy nem a tervek szerint halad az invázió, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán hadiállapotot vezetett be abban a négy, részben megszállt ukrajnai régióban, amelyeket Oroszország szeptember végén egyoldalúan a területéhez csatolt.

Ezek között van Herszon is, ahonnan már korábban megindultak az emberek, de ez az utóbbi napokban valódi menekültáradattá vált.

Az orosz állami televízió arról számolt be, hogy sokan csónakkal kelnek át a Dnyeper túlpartjára.

A helyi lakosokat figyelmeztették az oroszbarát hatóságok, hogy tüzérségi támadásokra kell készülniük, és tudatták, hogy buszokkal fogják kimenekíteni őket. E szerint az érintettek két nagyméretű bőröndöt, illetve néhány napra elegendő gyógyszert és élelmet vihetnek magukkal.

Az evakuáció alapvetően önkéntes, sok esetben azonban csak Oroszország felé lehetséges.

„Jobb kimenekíteni az embereket arra az esetre, ha harcok kezdődnek a városban tüzérségi ágyúzással és bombázással, és most éppen ezt tesszük” – mondta Vlagyimir Szaldo, a régió oroszok által beiktatott kormányzója.

Harcok Bahmutért: kitartanak az ukrán csapatok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:06 0:00

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője „propagandashow-nak” minősítette az evakuációt, azon orosz állításokat pedig „primitív taktikának”, amelyek szerint Herszon ágyúzása várható, ugyanis a biztonsági erők nem lőnek ukrajnai városokat – mondta.

Az ukrán erők az utóbbi hetekben jelentős területekről kiszorították az oroszokat a Dnyeper nyugati partján, a jelek szerint a megszállók abban reménykedhetnek, hogy a széles folyó egyféle természetes határként feltartóztathatja majd a közeledő egységeket.

Ritka beismerése a harctéri kudarcoknak, hogy Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai háborúban részt vevő orosz erők parancsnoka rendkívül nehéznek nevezte a helyzetet Herszonban. Megjegyzését sokan annak jeleként értelmezték Oroszországban, hogy további visszavonulás van készülőben.

A Kreml egyelőre nem részletezte, hogy pontosan milyen felhatalmazással jár az elrendelt hadiállapot, de ennek nyomán egyebek mellett korlátozhatják a szabad mozgást és gyülekezést, szigoríthatják a cenzúrát, és szélesebb jogosítványokat kaphatnak a hatóságok.

Az utóbbi 24 órában az elsősorban a polgári infrastruktúrát célzó orosz légicsapások legkevesebb hat civil áldozatot követeltek, tizenhatan pedig megsebesültek.

Kijevi tájékoztatás szerint Moszkva ez idő alatt kilenc régióban hajtott végre csapásokat iráni gyártmányú drónokkal, rakétákkal és tüzérséggel.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG