Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gallup: Az ukránok hetven százaléka a győzelemig akar harcolni


Az Azov ezred – Mariupol angyalai című utcai kiállítás megnyitója Kijevben, a Szófia téren 2022. október 14-én
Az Azov ezred – Mariupol angyalai című utcai kiállítás megnyitója Kijevben, a Szófia téren 2022. október 14-én

Tízből hét ukrán szerint országuknak addig kell harcolnia, amíg meg nem nyeri az Oroszországgal vívott háborút, ami a Krím visszaszerzését is jelenti – derül ki egy friss felmérésből.

A Gallup szeptember elején végzett felmérése szerint az ukránok hetven százaléka támogatja, hogy a győzelemig harcoljanak, a harcokat támogatók 91 százaléka pedig úgy határozza meg a győzelmet, hogy az az Oroszország által elfoglalt összes területet visszaszerzése, beleértve a Krímet is, amelyet Moszkva 2014-ben törvénytelenül annektált.

A megkérdezettek mindössze 26 százaléka mondta azt, hogy Ukrajnának a háború mielőbbi befejezése érdekében tárgyalásokra kellene törekednie.

A felmérés, amelyet az ország valamennyi régiójában végeztek, szeptember 2. és 11. között készült, alig néhány nappal azután, hogy Ukrajna ellentámadásba kezdett, amely kiszorította az orosz csapatokat számos olyan területről, amelyet a február végén indult háborúban elfoglaltak.

Azóta Oroszország légi és dróntámadások sorát indította az ország polgári infrastruktúrája ellen, így a tél közeledtével számos területen korlátozottan vagy egyáltalán nincs energia- és vízellátás.

„A harc folytatásának támogatása erősebb a harcoktól távolabb eső régiókban, és gyengébb Ukrajna azon részein, ahol az emberek a legközelebb vannak a frontvonalhoz” – közölte a Gallup, megjegyezve, hogy a háborús erőfeszítések támogatása Kijevben a legmagasabb, 83 százalékos, valamint az ország nyugati részén, ahol 82 százalékos.

„Bár a ballisztikus rakétatámadások korábban nem törték meg a civil lakosság harci kedvét, az ukránok hozzáállása megváltozhat, ha az infrastruktúra elleni orosz támadások és a növekvő energiaköltségek miatt hideg, sötét tél vár rájuk, de az ilyen folyamatos támadások tovább is erősíthetik a lakosság harci elszántságát” – olvasható a közleményben.

XS
SM
MD
LG