Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország „fenyegetésnek” minősített és kitiltott két hírügynökséget, a Bellingcat-et is


A Bellingcat kollázsa a GRU, az orosz katonai hírszerző szolgálat Bulgáriában és Csehországban működő tagjairól. 2021. május 1.
A Bellingcat kollázsa a GRU, az orosz katonai hírszerző szolgálat Bulgáriában és Csehországban működő tagjairól. 2021. május 1.

Orosz ügyészek az országra nézve "fenyegetésnek" nyilvánították a Bellingcat és a The Insider oknyomozó hírügynökségek működését, őket magukat pedig "nem kívánatos szervezetként" betiltották Oroszországban.

Betiltottak egy prágai székhelyű csoportot is, a jogállamiság előmozdítására és jogvédelemre törekvő CEELI Intézetet – derül ki az Orosz Főügyészség honlapjáról.

Az ügyészség azt állítja, hogy a csoportok munkája "fenyegetést jelent az alkotmányos rend alapjaira és az Orosz Föderáció biztonságára".

Az ügyészek a hírek szerint tájékoztatták az orosz igazságügyi minisztériumot, hogy az felvehesse a csoportokat a "nem kívánatos" szervezetek országos listájára.

Hosszú a lista

A listán jelenleg 56 szervezet szerepel.

A lépés büntetőjogi szankciókkal fenyegeti mindazokat, akik együttműködnek ezekkel a csoportokkal.

A holland székhelyű, nyílt forrású oknyomozó csoport, a Bellingcat kemény leleplező jelentéseket tett közzé a Malaysian Airlines utasszállító gépének nyolc évvel ezelőtti lelövéséről Kelet-Ukrajna felett, az orosz titkosszolgálati tevékenységről, beleértve az állítólagos külföldi merényletkísérleteket, és publikált más kényes témákról is.

Eliot Higgins brit újságíró alapította 2014-ben, röviddel azután, hogy Oroszország annektálta a Krímet, és a Moszkva által támogatott szakadárok fegyveres hadviselést indítottak Kelet-Ukrajnában.

Az Insider székhelye Rigában, Lettországban található, és Roman Dobrokhotov újságíró, aktivista alapította. Az Insider gyakran működött együtt a Bellingcattel a nyomozati munkában.

Fedett műveletek, mérgezéses támadások

Széles körben beszámolt a feltételezett orosz méregtámadásokról, beleértve azokat is, melyeket a Kreml olyan bírálói ellen követtek el, mint Alekszej Navalnij és Vlagyimir Kara-Murza, valamint tudósított állítólagos külföldön végzett titkos orosz fedőakciókról is.

A Bellingcat és a The Insider egyaránt részletesen beszámol Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziójáról is.

A CEELI Intézet az igazságszolgáltatás függetlenségének és feddhetetlenségének erősítését, a korrupció elleni küzdelmet, a civil társadalom támogatását, valamint a jogi készségek és kapacitások fejlesztését tekinti küldetésének. Saját bevallása szerint vállalati és egyéni adományokból tartja fenn magát.

A "nem kívánatos" listát az orosz hatóságok számos bírálójának megbüntetésére vagy elhallgattatására használták már, és egyre gyakrabban élnek vele, mióta Oroszország februárban megindította a háborút Ukrajna ellen.

A krasznodari kerületi bíróság várhatóan július 15-én hirdet ítéletet Andrej Pivovarov, a demokráciapárti Nyitott Oroszország mozgalom volt ügyvezető igazgatója ügyében, akit azzal vádoltak meg, hogy „nem kívánatos” szervezetet vezetett.

Ő a vádat "nevetségesnek" nevezte.

XS
SM
MD
LG