Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz csapatok nem készültek fel az ukrajnai háborúra – állítja a Kreml volt zsoldosa


A Wagner-csoport zsoldosai Szíriában
A Wagner-csoport zsoldosai Szíriában

Az orosz hadsereg eleve kudarcra volt ítélve, amikor megpróbálta elfoglalni Kijevet, mert az előző években soha nem került közvetlenül szembe erős ellenséggel – állítja a Kremlhez kötődő Wagner-csoport egykori zsoldosa, aki az orosz hadsereg oldalán harcolt.

Marat Gabidullin részt vett a Kreml megbízásából a Wagner-csoport küldetéseiben Szíriában és a korábbi ukrajnai konfliktusban, mielőtt úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a titkos katonai magáncégben tapasztaltakat.

Az 55 éves Gabidullin 2019-ben kilépett a Wagner-csoportból, de néhány hónappal a február 24-én indított orosz invázió előtt elmondta, hogy felhívta egy toborzó, aki felajánlotta, hogy menjen vissza zsoldosként harcolni Ukrajnába.

A férfi visszautasította. Részben azért, mert elmondása szerint tudta, hogy az orosz erők nem felelnek meg a feladatnak még akkor sem, ha új arzenáljukat és szíriai sikereiket emlegetik, amikor segítettek Bassár el-Aszad elnöknek legyőzni a fegyveres felkelést.

„Meglepte őket, hogy az ukrán hadsereg ilyen heves ellenállást tanúsított, és hogy valódi hadsereggel kerültek szembe” – mondta Gabidullin Oroszország ukrajnai kudarcáról.

Elmondta: azok, akikkel orosz részről beszélt, azt mondták neki, arra számítottak, hogy szakadt milíciákkal fognak szembenézni, amikor megszállják Ukrajnát, nem pedig jól kiképzett reguláris csapatokkal.

„Mondtam nekik: srácok, ez hiba” – fejtegette Gabidullin, aki jelenleg Franciaországban él, és könyvet ad ki a Wagner-csoportnál szerzett harci tapasztalatairól.

Tavaly a „Wagnergate-botrányban” Zelenszkij ukrán elnököt hazaárulónak titulálták, mert kudarcot vallott a Donbászban harcoló Wagner-zsoldosok külföldre csábítására és elfogására szőtt ukrán terv. Egy ellene tartott tüntetés táblája szerint: „Hamarosan leültetnek”. Kijev, 2021. június 28.
Tavaly a „Wagnergate-botrányban” Zelenszkij ukrán elnököt hazaárulónak titulálták, mert kudarcot vallott a Donbászban harcoló Wagner-zsoldosok külföldre csábítására és elfogására szőtt ukrán terv. Egy ellene tartott tüntetés táblája szerint: „Hamarosan leültetnek”. Kijev, 2021. június 28.

Kreml: Nincs közünk hozzájuk

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, nem tudja, ki Gabidullin, és hogy volt-e valaha tagja katonai magáncégnek.

„Nekünk, az államnak, a kormánynak, a Kremlnek semmi közünk nem lehet hozzá” – mondta.

Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a megkeresésre.

Oroszország az ukrajnai akciót különleges műveletnek nevezi, amelynek célja szerinte nem a területfoglalás, hanem déli szomszédja katonai képességeinek megsemmisítése és az általa veszélyesnek tartott nacionalisták elfogása.

Gabidullin ama kevés, de egyre növekvő számú, oroszországi biztonsági háttérrel rendelkező ember közé tartozik, akik támogatták Vlagyimir Putyin elnök külföldi akcióit, de most azt mondják, hogy hozzá nem értően vezeti a háborút.

Igor Girkin, aki Sztelkov (Lövész) néven híresült el, és aki 2014-ben segített vezetni a Kreml-barát fegyveres felkelést Kelet-Ukrajnában, kritikusan nyilatkozott a hadjáratról. Alekszej Alekszandrov, a 2014-es lázadás egyik kitervelője márciusban azt mondta a Reutersnek, hogy az invázió hiba volt.

Igor Girkin „Sztelkov” 2014-ben fontos szerepet játszott a Kijev elleni kelet-ukrajnai „felkelésben”, sőt még az el nem ismert DNR köztársaság védelmi minisztere is volt. Aztán hazatért Oroszországba, és manapság a Kreml bírálója
Igor Girkin „Sztelkov” 2014-ben fontos szerepet játszott a Kijev elleni kelet-ukrajnai „felkelésben”, sőt még az el nem ismert DNR köztársaság védelmi minisztere is volt. Aztán hazatért Oroszországba, és manapság a Kreml bírálója

Gabidullin részt vett az egyik legvéresebb szíriai összecsapásban, Deir al-Zór tartományban, Ghútában és az ókori Palmüra városának közelében. Súlyosan megsérült 2016-ban, amikor a háta mögött felrobbant egy gránát a Latakia melletti hegyekben zajló ütközetben.

Egy hétig volt kómában, majd három hónapot kórházban töltött, ahol műtétekkel eltávolították az egyik veséjét és a bele egy részét. A Reuters független forrásból megerősítette, hogy a Wagner-csoportban szolgált, és harcolt Szíriában.

Jogvédők és az ukrán kormány azzal vádolják a Wagner-csoport harcosait, hogy 2014-től háborús bűnöket követtek el Szíriában és Kelet-Ukrajnában. Gabidullin azt mondta, hogy soha nem vett részt ilyen jogsértésekben.

Ukrajna egy merész tervet szőtt több, Kelet-Ukrajnában harcoló Wagner-zsoldos elfogására. Fiktív toborzók révén újabb szerződéseket ajánlva csalták el őket Oroszországból. A terv Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetőn bukott meg, aki a 2020-as elnökválasztás előtt mindenkire gyanakodott – állította a Bellingcat nyomozása.

Az ukrán SZBU titkosszolgálat által Minszkbe csábított wagnereseket Moszkva embereinek hitte és őrizetbe vette. Ebből lett a Wagnergate-botrány – a kudarc miatt egyes ukránok hazaárulónak titulálták Zelenszkij elnököt, és a lemondását követelték.

Más nézőpont

Moszkva részvétele segített a szíriai háború menetét al-Aszad javára fordítani, de Gabidullin szerint az orosz haderő elsősorban a légi támadásokra szorítkozott, miközben a földi harcok oroszlánrészét a Wagner-zsoldosokra és más, hozzájuk kötődő erőkre hagyta.

Az orosz hadsereg dolga Szíriában könnyebb volt. Ellenfelei – az Iszlám Állam és más milíciák – nem rendelkeztek légvédelmi rendszerekkel vagy tüzérséggel.

A Ukrajna elleni harc más tészta – mondta.

„Eleget láttam belőlük Szíriában (…) Az orosz hadsereg nem vett részt közvetlenül a harcokban” – mondta egy párizsi interjúban, könyve promóciós turnéján. A kötet májusban jelenik meg a Michel Lafon francia kiadó gondozásában.

„A katonai erők (…) nem tanulták meg, hogyan kell valóban harcolni, amikor szükség volt rá” – mondta.

A Wagner-csoport egy informális szervezet, amelynek – legalábbis papíron – nincsenek irodái vagy munkatársai. Az amerikai pénzügyminisztérium és az Európai Unió szerint a Wagner Jevgenyij Prigozsin orosz üzletemberhez, „Putyin szakácsához” köthető. Prigozsin tagadta a kapcsolatot.

A Concord Management and Consulting, Prigozsin fő vállalkozása nem válaszolt a megkeresésre.

Tizenkét orosz katona holtteste egy vasúti kocsiban Vozneszenszk állomáson 2022. március 16-án
Tizenkét orosz katona holtteste egy vasúti kocsiban Vozneszenszk állomáson 2022. március 16-án

Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, hogy a katonai magánvállalkozóknak joguk van a világ bármely pontján dolgozni és érdekeikért fellépni, amíg nem sértik meg az orosz törvényeket. Putyin szerint a Wagner-csoport nem képviselte az orosz államot, és nem is kapott anyagi juttatást tőle.

Gabidullin azt mondta, hogy bár tudta, hogy közeleg az ukrajnai orosz invázió, nem számított arra, hogy ilyen mértékű lesz.

„Fel sem merült bennem a gondolat, hogy Oroszország háborút indíthat Ukrajna ellen. Hogy történhet ilyesmi? Ez lehetetlen” – mondta.

A Reuters tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG