Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország folytatta a gabonatárolók bombázását Odesszában


Tűzoltók munka közben Odesszában 2023. július 21-én
Tűzoltók munka közben Odesszában 2023. július 21-én

Immár a negyedik egymást követő napon támadta az orosz hadsereg a dél-ukrajnai kikötővárost, miután Moszkva nem egyezett bele a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbításába.

Oleh Kiper odesszai kormányzó közölte, hogy a megszállók Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel vettek célba egy gabonaterminált. Mintegy száz tonna bab és húsz tonna árpa megsemmisült, valamint két ember megsebesült.

Tájékoztatása szerint először két lövedék csapódott be a létesítménybe, ennek nyomán tűz keletkezett. A harmadik csapás akkor érkezett, amikor a tűzoltók már a helyszínen küzdöttek a lángokkal.

Egy másik rakéta ugyanezen cég egy másik raktárát találta el, ott különböző mezőgazdasági eszközöket és egyéb felszereléseket pusztított el a tűz, amelyet végül gyorsan sikerült eloltani.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a haditengerészet a Fekete-tenger északnyugati részén éles lőszerrel hadgyakorlatozott pénteken, mindössze néhány nappal a Kreml figyelmeztetését követően, miszerint katonai célpontként tekinthetnek az ukrajnai kikötőkbe tartó teherszállító hajókra. Közleményében a tárca azt írta, hogy hajó elleni éles rakétákat lőttek ki egy célpontra.

Előző nap is orosz rakétacsapások érték az Odesszai és Mikolajivi területet. Az eddigi hírek szerint két ember vesztette életét, húszan megsebesültek, köztük öt gyerek. A kikötői létesítményekben és az ott tárolt gabonában kiterjedt károk keletkeztek. A lakónegyedeket sem kímélték az inváziós erők, nagy területek gyulladtak ki.

Az ukrán energetikai minisztérium tudatta, hogy gabonaterminálokat és a kikötői infrastruktúrát vette célba az orosz hadsereg Odesszában és Csornomorszkban. Utóbbiban mintegy hatvanezer tonnányi gabona semmisült meg.

A Kreml azt állítja, hogy csak azokat a helyszíneket támadták Dél-Ukrajnában, ahol olyan tengerfelszíni drónok építése zajlik, amelyekkel a napokban megrongálták a még 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigetet Oroszországgal összekötő hidat.

Moszkva Kijevet okolja a halálos krími hídrobbantásért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:19 0:00

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az oroszok szándékosan vették célba a gabonaraktárakat, miután különböző mondvacsinált okokból nem voltak hajlandók a fekete-tengeri exportot biztosító megállapodás meghosszabbítására.

„Körülbelül egymillió tonna élelmiszert tárolnak a ma megtámadott kikötőkben. Pont ez az a mennyiség, amelyet már régóta le kell volna szállítani a fogyasztóknak Afrikában és Ázsiában” – mondta.

„A világon mindenki érdekében kellene állnia, hogy Oroszország felelősségre legyen vonva a terror miatt” – tette hozzá.

A légicsapásokat António Guterres, az ENSZ főtitkára is elítélte, rámutatva, hogy ezek Ukrajna határain túl is éreztetik negatív hatásukat, ugyanis a búza és a kukorica világpiaci árának megugrása mindenkit hátrányosan érint, különösen a globális Dél sérülékeny helyzetben lévő országait.

Ukrajna felkészül a legrosszabbra: Zelenszkij szerint az oroszok robbantani akarnak a zaporizzsjai atomerőműnél
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:59 0:00

Eközben az orosz csapatok megpróbáltak ismét támadásba lendülni az ország északkeleti részében, továbbra is Kupjanszk, Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka térsége van a fókuszban, ahol harminckét összecsapásra került sor az elmúlt 24 órában – közölte az ukrán hadvezetés.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője aláhúzta, hogy az ukránok már használják a harctéren a leszállított kazettás lőszereket, amelyek meglehetősen hatékonynak bizonyultak eddig.

Csütörtökön Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka telefonon egyeztetett Mark Milleyvel, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

„Az ukrán fegyveres erők az ellenség rendkívül összetett aknamezői, tankcsapdái, tüzérségi rendszerei ellenére módszeresen pusztítják az ellenséges erőket és folytatják az offenzív műveleteket országunk területének felszabadítása érdekében. Sok téren sikereket érünk el. Katonáink hősök” – írta Zaluzsnij Facebookon.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG