Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország folytatta az ukrajnai energetikai infrastruktúra rombolását


Lángoló kőolajtároló az oroszországi Rosztovi területen 2024. június 18-án
Lángoló kőolajtároló az oroszországi Rosztovi területen 2024. június 18-án

Az orosz hadsereg újabb légicsapásokat hajtott végre az ukrajnai energiahálózat ellen, eközben az ukrán fegyveres erők oroszországi kőolajtárolókat vettek célba drónokkal.

Nem történt nagyobb elmozdulás a nagyjából ezer kilométer hosszú frontvonalon, a harcoló felek jelenleg inkább a távolabbi célpontok támadására fókuszálnak.

A mostani volt a hetedik nagyszabású orosz légitámadás, amióta a megszállók három hónappal ezelőtt fokozták az ukrajnai energetikai létesítmények pusztítását célzó műveleteiket. Ezúttal kilenc rakétával, illetve huszonhét drónnal vettek célba különböző célpontokat az inváziós csapatok Ukrajna középső és keleti részén.

A tájékoztatás szerint az ukrán légvédelem mindegyik pilóta nélküli repülőgépet leszedte, és öt rakétát is megsemmisített.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb ukrajnai energetikai létesítmények sérültek meg az orosz támadásokban

Az Ukrenergo hálózatüzemeltető közölte, hogy a Donyecki, a Dnyipropetrovszki, a Kijevi és a Vinnicjai területen kiterjedt károk keletkeztek az energiahálózatban, hét ember meg is sebesült.

A vállalat arra figyelmeztetett, hogy országszerte hosszabb áramkimaradásokra kell készülni, ugyanis a megnövelt európai import ellenére sem tudják fedezni az energiaigényt.

A DTEK energetikai magáncég arról számolt be, hogy csütörtökre virradóra találat érte egyik erőművét, arra azonban nem tértek ki, hogy melyiket. Három ember megsebesült, és több berendezés is súlyosan megrongálódott.

Az orosz védelmi minisztérium azt írta közleményében, hogy olyan energetikai létesítményekre mértek csapást, amelyek a fegyvereket és katonai eszközöket gyártó üzemek működtetéséhez szükségesek.

Tálas Péter: Létezhet NATO-terv ukrajnai szerepvállalásra, de nem harci feladatokkal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:45:38 0:00

Eközben két oroszországi régióból is kigyulladt kőolajtárolókról érkeztek jelentések a szerda éjjeli ukrán dróntámadásokat követően. Az Adigeföldön és a Tambovi területen található létesítmények a sajtóhírek szerint a hadsereg ellátására is szolgálnak.

Krasznodar kormányzója arról számolt be, hogy egy pilóta nélküli repülőgép lakóházba csapódott Szlavjanszkban, egy nő életét vesztette.

A moszkvai hadügyminisztérium közölte, hogy három területen tizenöt ukrán drónt lőttek le, ám a károkról nem tettek említést. A tárca szerint a háború kezdete óta már több mint 26 ezer ukrán drónt semmisítettek meg.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz támadások nyomán visszatértek a rendszeres áramkimaradások Kijevbe

Az ukrán hatóságok úgynevezett gördülő áramszünetek bevezetésére kényszerültek az utóbbi hónapok során rendkívül intenzívvé váló orosz légitámadások miatt, mivel az esti csúcsidőszakban nem képesek biztosítani a kellő mennyiséget, a kiesett kapacitásokat ugyanis a lengyel, szlovák és román áramimport sem tudja pótolni.

Megfelelő légvédelmi képességek hiányában a védelmi erők nem tudják elhárítani a csapásokat, így a szükséges javítások sem végezhetők el rendesen, aminek nyomán tovább súlyosbodhat a helyzet az áramfogyasztás nyári megugrása miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég arról számolt be, hogy az orosz légitámadások következtében mára az egy évvel korábbinak a felére esett vissza hazája áramtermelési kapacitása, ezért további légvédelmi eszközök küldésére szólította fel a szövetséges országokat a kritikus infrastruktúra védelmében.

„Nincs az a terápia, ami elfeledtetné ezt vele”: két év orosz fogság után szabadult a huszonnégy éves ukrán rendőrnő
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:09 0:00

A hálózat első jelentősebb tesztje júliusban és augusztusban történhet, amikor a nyári hőség miatt normális esetben erősen megnő az áramfogyasztás.

Ukrajna abban bízik, hogy be tudja szerezni az erőművek javításához a szükséges alkatrészeket a mára bezáratott németországi létesítményekből, ezért májusban szakértői csapatokat küldött a helyszínre, hogy felmérjék a helyzetet.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG