Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország, Irán és Törökország aggódik a gázai humanitárius helyzet miatt


A török és az orosz elnök Szocsiban 2023. szeptember 4-én
A török és az orosz elnök Szocsiban 2023. szeptember 4-én

A három ország közös közleményben sürgetett azonnali tűzszünetet, azt is hangoztatva, hogy a Szíria elleni izraeli támadások sértik a nemzetközi jogot.

A szíriai helyzettel foglalkozó asztanai találkozó után kiadott nyilatkozatban Oroszország, Törökország és Irán aggodalmának adott hangot a gázai humanitárius katasztrófával kapcsolatban, s aláhúzta, hogy Izraelnek véget kell vetnie „brutális támadásainak”, és lehetővé kell tennie a segélyek célba juttatását.

„A 2023-as ENSZ-közgyűlési határozat végrehajtására szólítunk fel, amely azonnali tűzszünetre és arra sürget minden felet, hogy tegyenek eleget nemzetközi jogi kötelezettségeiknek” – írták.

„Elítélünk minden izraeli katonai támadást Szíria ellen, és ezen akciókat a nemzetközi jog, a nemzetközi humanitárius jog, illetve a szíriai szuverenitás és területi integritás megsértésének tekintjük” – emelték ki.

Az aláírók ezenfelül arra is kitértek, hogy az izraeli-palesztin konfliktus eszkalációja a szíriai helyzetre is negatív hatással van, ezért fel kell lépni a háború kiszélesedésének megakadályozása érdekében.

Készült a TASZSZ tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG