Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország ismét ballisztikus rakétákkal támadta az ukrán fővárost


Bombatölcsér egy ház udvarán Kijevben 2023. december 11-én
Bombatölcsér egy ház udvarán Kijevben 2023. december 11-én

Mind a nyolc lövedéket megsemmisítette a légvédelem, azonban az aláhulló roncsok következtében súlyos károk keletkeztek több lakóházban, illetve több mint száz háztartás áram nélkül maradt.

Kijevben hangos robbanások voltak hallhatók hajnal 4 órakor, illetve megszólaltak a légoltalmi szirénák is.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy a légvédelem mind a nyolc ballisztikus rakétát lelőtte, viszont a lehulló roncsok megrongáltak több épületet, egy ember meg is sebesült.

Ehhez kapcsolódóan: Mi történt az ukrán atomerőművekkel eddig a háború alatt?

Az AP hírügynökség tudósítója a becsapódások egyik helyszínén, a főváros délkeleti részében látta, hogy a rakétatörmelékek teljesen szétzúztak egy építés alatt álló házat, és a közeli épületekben is károk keletkeztek.

A légicsapások nyomán mintegy százhúsz háztartás maradt áram nélkül az ukrán energiaügyi tárca friss tájékoztatása szerint.

Elemzők már rég figyelmeztettek, hogy a téli hideg beálltával fokozott orosz támadásokra kell készülni az energetikai infrastruktúra ellen, ahogy tavaly történt.

A brit védelmi minisztérium nemrég arról számolt be, hogy Oroszország előző héten vetette be először a nehézbombázóit szeptember óta, ami az újabb heves csapássorozatok kezdetét jelezheti.

Mindössze két héttel ezelőtt Kijev a háború eddigi legintenzívebb dróntámadását szenvedte el. A helyi hatóságok közölték, hogy egy kivételével mind a hetvenöt, pilóta nélküli repülőgépet sikerült leszedni.

Ukrajna többi részén a légvédelem tizennyolc drónt semmisített meg, a legtöbbet a déli Mikolajivban.

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új argentin kollégája, Javier Milei beiktatásán vett részt a dél-amerikai országban, ahol többek között a sokak által Vlagyimir Putyin egyik fő európai szövetségesének tartott Orbán Viktorral is beszélt röviden.

Ehhez kapcsolódóan: Nagyon beleáll a Fidesz az ukrán vétóba, Orbán személyesen viheti be az utolsó ütést

Az Európai Unió vezetői a héten ülnek össze Brüsszelben. A magyar kormány kezdeményezte, hogy vegyék le a napirendről az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdése és a további támogatások ügyét.

Kedden az ukrán elnök Washingtonba utazik, ahol amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel és egyéb magas rangú tisztségviselőkkel is tárgyalni fog.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG