Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország ismét gabonalétesítményeket bombázott Dél-Ukrajnában


Megrongálódott gabonatároló Odesszában
Megrongálódott gabonatároló Odesszában

Több épületben is károk keletkeztek és gabonaraktárak gyulladtak ki az Odesszai területen. Eközben újabb pilóta nélküli repülőgépeket semmisítettek meg Moszkvában.

Az orosz hadsereg nagyjából három órán át drónokkal támadta Odesszát a helyi kormányzó, Oleh Kiper tájékoztatása szerint. Áldozatokról nem tudni.

„A légvédelem kilőtt kilenc iráni gyártású drónt. Termelési és szállítási létesítmények rongálódtak meg, valamint tűz ütött ki mintegy hétszáz négyzetméternyi területen. Reggel 6 órára a lángokat megfékezték. A megrongálódott épületek között gabonaraktárak is voltak” – írta Telegramon.

Robbanásokról érkeztek jelentések az ország két, Duna-menti kikötőjének egyikéből, Izmajilból is, ahol felpörgött az export, amióta Oroszország felmondta a fekete-tengeri gabonamegállapodást.

Az ukrán légierő közölte, hogy szerdára virradóra a húsz orosz drónból tizenegyet sikerrel leszedtek, kilencet Odesszában, kettőt Zaporizzsjában.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij megköszönte az F–16-osokat, Moszkva háborús eszkalációra figyelmeztet

A Herszoni területen egy ember életét vesztette és öt másik megsebesült az inváziós erők ágyúzásában az elmúlt 24 órában. Olekszandr Prokugyin kormányzó rámutatott, hogy polgári célpontokat is ért találat, például egy óvodát.

„Hajnali 4 óra körül az orosz hadsereg két irányított légi bombát dobott egy óvodára és lakóházakra. A tüzérségi támadások nyomán tűz keletkezett, amelyet gyorsan eloltottak a tűzoltók” – jelentette ki.

A moszkvai védelmi minisztérium eközben arról számolt be, hogy három drónt észleltek a keddi éjszaka folyamán a főváros térségében, kettőt megsemmisítettek, a harmadik pedig rádióelektronikai hatásra irányt vesztett, és a Moszkva City negyed egyik épülő felhőkarcolójának ütközött.

A tárca szerint nem voltak áldozatok. Ugyanakkor három moszkvai repülőtér – a Seremetyjevói, a Vnukovói és a Domogyedovói – is ideiglenesen felfüggesztette a forgalmat a történteket követően.

A Kreml azonnal Ukrajnát tette felelőssé a támadásért, Kijev viszont ezúttal sem kommentálta az ügyet.

Az orosz hatóságok előző nap is elhárított ukrán dróncsapásokról tettek jelentést. Az utóbbi hetekben rendszeressé váltak a hasonló incidensek.

Oroszország ukrán rakétákkal támadja Ukrajnát
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:28 0:00

Az ukrán haderő folytatta előrenyomulását az ország déli részében fekvő, stratégiai fontosságú Melitopol felé, miután átvette az ellenőrzést Robotyine település felett, illetve több orosz támadást is visszavertek a védelmi egységek a keleti Donyecki és Harkivi területen – közölte a kijevi vezérkar.

Robotyine visszafoglalása fontos eredmény lehet a déli irányú ukrán ellentámadás, a Krím kapujának is nevezett Melitopol elérése szempontjából.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazatért a Dániát, Görögországot, Hollandiát és Svédországot érintő európai körútjáról, és bejelentette, hogy „újabb politikai támogatást, újabb megállapodásokat” tudott szerezni, amelyek által „Ukrajna erősebbé válik”.

A nyugat-balkáni vezetőkkel való találkozója eredményeként tizenegy állam közös nyilatkozatot írt alá, amelyben támogatásukról biztosították Ukrajna területi egységét.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG