Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország körözést adott ki egy bolgár oknyomozó újságíró ellen


Kriszto Grozev
Kriszto Grozev

Bulgária kormánya tiltakozását fejezte ki a szófiai orosz nagykövetnél, miután Moszkva felvette a Bellingcat hírportál munkatársát a körözési listára.

Kriszto Grozev neve a héten került fel az orosz belügyminisztérium jegyzékébe a „büntető törvénykönyv egyik cikkelyének megsértése” miatt.

Galab Donev bolgár ügyvivő miniszterelnök az ügyben tájékoztatást kért Oroszországtól, a lépést pedig elfogadhatatlannak nevezte, illetve megfélemlítési kísérletnek és támadásnak a szólásszabadság ellen.

Eleonora Mitrofanova orosz nagykövetet bekérették a szófiai külügyminisztériumba.

Grozev a Bellingcat egyik vezető tényfeltáró újságírója, több cikket is írt Alekszej Navalnijról, Szergej Szkripal volt orosz–brit kettős ügynök megmérgezéséről és a maláj utasszállító Ukrajna feletti lelövésének körülményeiről. A Kreml a bizonyítékok ellenére mindkét esetben tagadja a felelősségét.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal gyanúsítja a férfit, hogy az ukrán hírszerzést segíti.

Oroszországban nemkívánatos szervezetnek minősítették júliusban a tavaly már „külföldi ügynöknek” nyilvánított Bellingcatet, amely nemzetbiztonsági veszélyt jelent.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország „fenyegetésnek” minősített és kitiltott két hírügynökséget, a Bellingcatet is

A portál nyílt forrású információk segítségével dokumentálni próbálja az ukrajnai háborúban elkövetett orosz jogsértéseket és bűncselekményeket.

Grozev, aki biztonsági okokból titokban tartja hollétét, úgy vélekedett, hogy az ellene kiadott körözés elrettentő hatással lehet egyes kollégáira, akik így inkább lehet, hogy nem akarnak majd foglalkozni az Oroszország számára kínos ügyekkel.

„Évek óta világossá teszik, hogy tartanak a munkánktól, és bármit megtennének, hogy véget vessenek neki” – írta Twitteren.

Ehhez kapcsolódóan: „Szándékos mérgezés” - egy megelevenedett kémregény

A riporter azt mondta egy helyi televíziós csatornának, hogy veszélyben érzi az életét, ugyanis valaki akár önálló elhatározásából is dönthet úgy, hogy „tesz egy szívességet a Kremlnek”.

Az orosz nagykövet arról számolt be, hogy a belügyi tárcánál kell érdeklődni az intézkedés okáról, noha az még nem jelenti azt, hogy tűvé fogják tenni a világot a férfi után.

Grozev közölte, hogy Ausztria, Észtország, Hollandia és Svédország is segítséget ajánlott neki. A bolgár elnöki iroda pedig leszögezte: lépéseket tesznek az érintett biztonságának garantálása érdekében.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG