Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország leállítja a gázszállítást Finnországba


Földgázvezeték makettje orosz rubelbankjegyeken (képünk illusztráció)
Földgázvezeték makettje orosz rubelbankjegyeken (képünk illusztráció)

Az orosz Gazprom arról tájékoztatta Finnországot, hogy szombat reggeltől leállítja a földgázszállítást – közölte a Gasum finn állami gáznagykereskedő pénteken.

A Gasum visszautasította, hogy rubelben fizessen a Gazpromnak, ahogy Oroszország kérte az európai országoktól.

„Nagyon sajnálatos, hogy a szerződésünk szerinti földgázszállítások leállnak” – mondta Mika Wiljanen, a Gasum vezérigazgatója.

„Ugyanakkor gondosan felkészültünk erre a helyzetre, ezért ha nem lesznek fennakadások a gázszállító hálózatban, a következő hónapokban minden ügyfelünket el tudjuk látni gázzal” – tette hozzá.

A Gasum közölte, hogy más forrásokból látja el finn vásárlóit, a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector gázvezetéken keresztül.

A Gasum már szerdán arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a rubelfizetés miatti konfliktus következtében leállíthatja a gázszállítást.

A Finnországban felhasznált gáz nagy része Oroszországból származik, de a gáz csak az éves energiafogyasztás mintegy öt százalékát teszi ki.

A Gazprom eddig nem reagált a Reuters kérdéseire.

Pénteken, még a Gasum bejelentése előtt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva nem rendelkezik részletes információkkal a Gazprom szállítási szerződéseiről.

„De ingyen nyilvánvalóan senkinek sem szállítanak semmit” – tette hozzá.

A gázellátás nagy részének leállítása arra készteti a finn ipari nagyvállalatokat, hogy alternatív energiaforrásokat keressenek vagy terveket készítsenek termelésük átalakítására.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG