Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország lövi Harkiv környékét, Putyin pufferzóna létrehozására törekszik


Rendőr egy égő ház mellett, amely orosz találatot kapott, Vovcsanszban 2024. május 11-én
Rendőr egy égő ház mellett, amely orosz találatot kapott, Vovcsanszban 2024. május 11-én

Oroszország továbbra is lövi a Harkivi területet Ukrajna északkeleti részén. Az offenzíva nyomán egyre nagyobb területre terjednek ki a harcok, Moszkva arra törekszik, hogy létrehozza azt, amiről Putyin elnök ütközőzónaként beszélt.

Az ukrán hadsereg főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij vezérezredes május 17-én arról számolt be, hogy a harci övezet mintegy hetven kilométerrel bővült, és Moszkva célja az, hogy a harctéren amúgy is emberhátrányba került Kijev több katonát összpontosítson a térségbe, ezzel meggyengítse máshol a védekezést.

Amikor Putyin május 17-én Kínába utazott, azt mondta, hogy Oroszországnak biztonsági zónát kell létrehoznia, mivel Ukrajna rendszeresen támad olyan határ menti régiókat, mint például a Harkiv városától mintegy nyolcvan kilométerre északra fekvő Belgorod.

„Civilek halnak ott meg. Ez egyértelmű. Közvetlenül a városközpontra, a lakónegyedekre lőnek. Azt mondtam a nyilvánosságnak, hogy ha ez így folytatódik, kénytelenek leszünk biztonsági zónát, pufferzónát létrehozni. Ezt tesszük” – mondta Putyin.

Szirszkij a Telegramon közzétett üzenetében arról beszélt, hogy az orosz támadás kudarcot vallott, mert idő előtt indították el.

„Az ellenség jóval a tervezett időpont előtt támadásba lendült, amikor észrevette csapataink mozgását. A védelmünket azonban nem sikerült áttörnie” – írta, hozzátéve, hogy Ukrajna „érti, hogy kemény csaták előtt áll”.

Ehhez kapcsolódóan: Megvétózta az ukrán elnök béketervét az Európa Tanács ülésén Szijjártó Péter

A leghevesebb harcok az orosz határtól mintegy öt kilométerre fekvő Vovcsanszk városáért folynak.

A Harkivi terület vezetője, Oleh Szinyehubov május 17-én azt mondta, hogy az orosz erők megpróbálják bekeríteni a kisvárost, amelyet lakói teljesen elhagytak, leszámítva mintegy kétszáz ottrekedt embert.

„Az ellenség elkezdte igazán pusztítani a várost. Nemcsak veszélyes ott lenni, de lehetetlen is” – mondta Szinyehubov.

XS
SM
MD
LG