Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország még nem tudja megfékezni az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállításokat


Ukrán katona egy következő generációs könnyű antitankfegyverrel (gyűjtőnevén NLAW)
Ukrán katona egy következő generációs könnyű antitankfegyverrel (gyűjtőnevén NLAW)

Az Ukrajnába áramló nyugati fegyverek segítettek megakasztani Oroszország kezdeti offenzíváját, és úgy tűnik, hogy központi szerepet játszanak majd a donbászi régióért induló, potenciálisan döntő csatában. Az orosz haderő eddig nem tudta megakasztani a fegyverszállításokat.

Az Ukrajnának adott amerikai eszközök száma egyre nő: több mint tizenkétezer, páncélozott járművek megsemmisítésére tervezett fegyver, mintegy ezernégyszáz vállról indítható Stinger rakéta repülő eszközök lelövésére és sok más mellett több mint ötvenmillió lőszer. Többtucatnyi más ország hozzájárulása azt jelenti, hogy a szám jóval magasabb.

A Biden-kormányzat egy újabb, még változatosabb, valószínűleg összesen 750-800 millió dolláros katonai támogatási csomagot készít elő, amelynek bejelentését a hétre tervezték – közölte kedden egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő. A tisztviselő névtelenséget kérve beszélt az akkor még nem nyilvános tervekről. A csomag annak a jele, hogy Washington tovább kívánja bővíteni az ukrajnai háborús erőfeszítések támogatását.

A nyugati fegyverek miatt nem tudott továbbmenni Moszkva

A már eddig leszállított fegyverek segítettek az alulfegyverzett ukrán hadseregnek keresztülhúzni azokat a várakozásokat, hogy Oroszország simán le tudja rohanni. Részben ez magyarázza, hogy Vlagyimir Putyin hadserege miért adta fel – legalábbis egyelőre – a főváros, Kijev elfoglalására tett kísérletét, és miért szűkítette a fókuszt a Kelet- és Dél-Ukrajnáért folytatott harcra.

Kilőtt orosz páncélosok Kijev közelében 2022. március 31-én
Kilőtt orosz páncélosok Kijev közelében 2022. március 31-én

Amerikai tisztviselők és elemzők számos magyarázatot kínálnak arra, hogy az oroszoknak miért nem sikerült blokkolniuk a szomszédos országokból a főleg szárazföldi úton történő fegyverszállítást, többek között Lengyelországból. A valószínű okok között szerepel, hogy Oroszországnak nem sikerült teljes ellenőrzést szereznie Ukrajna légtere felett, ami korlátozta a légierő alkalmazását. Emellett az oroszok nehezen tudtak fegyvereket és utánpótlást szállítani saját csapataiknak Ukrajnában.

Nehéz megkülönböztetni a civil kamiont a fegyverszállítótól

Egyesek szerint Moszkva problémái otthonról indulnak ki.

„A rövid válasz a kérdésre az, hogy egy példátlanul inkompetens hadseregről van szó, amelyet rosszul irányítanak” – mondta James Stavridis, az amerikai haditengerészet nyugalmazott tengernagya, aki 2009 és 2013 között a NATO európai főparancsnoka volt.

Az oroszok gyakorlati akadályokkal is szembesülnek. Robert G. Bell veterán NATO-tisztviselő, aki jelenleg a Georgia Tech Egyetem Sam Nunn Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének professzora azt mondta, hogy a szállítmányok elrejthetők vagy álcázhatók olyan módon, hogy az oroszok ne tudják észrevenni, „hacsak nincs kémhálózatuk a helyszínen”, amely pontosan beméri a konvojok mozgását.

„Nem olyan könnyű megállítani ezt az utánpótlást, mint amilyennek látszik – mondta Stephen Biddle, a Columbia Egyetem nemzetközi és közügyek professzora. – Az olyan dolgokat, mint a lőszer és a vállról indítható rakéták olyan teherautókkal lehet szállítani, amelyek ugyanúgy néznek ki, mint bármely más kereskedelmi teherautó. A lőszereket szállító teherautók, amelyeket az oroszok meg akarnak állítani, csak egy kis részét képezik a Lengyelországban és Ukrajnában, valamint a határon túl közlekedő sokkal nagyobb áru- és kereskedelmi forgalomnak.”

A 436. légikikötői század katonái és civilek rakodják az Ukrajnának szánt lőszereket, fegyvereket és egyéb felszereléseket a Delaware-beli doveri légi bázison 2022. január 21-én
A 436. légikikötői század katonái és civilek rakodják az Ukrajnának szánt lőszereket, fegyvereket és egyéb felszereléseket a Delaware-beli doveri légi bázison 2022. január 21-én

„Tehát az oroszoknak meg kell találniuk a tűt ebben a nagyon nagy szénakazalban, hogy megsemmisítsék az általuk keresett fegyvereket és lőszert, és el kell kerülniük, hogy a drága muníciót nyomtatópapírral vagy babapelenkával vagy ki tudja, mivel teli teherautókra pazarolják.”

Még ezzel a nyugati segítséggel is bizonytalan, hogy Ukrajna végül győzni fog-e a nagyobb orosz haderővel szemben. A Biden-kormányzat meghúzta a határt, közölte, hogy nem küldi harcba az amerikai csapatokat. Ehelyett inkább koordinálja Moszkva nemzetközi elszigetelését és a gazdasági szankciókat, hírszerzési információkat ad át, és megerősíti a NATO keleti szárnyát, hogy elrettentse Moszkvát egy szélesebb körű háborútól – és fegyvereket juttat Ukrajnának.

Az orosz légierő az ukrán légvédelem miatt nem tudja támadni az utánpótlást

Március közepén Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a fegyverszállítmányok célpontok lesznek.

„Figyelmeztettük az Egyesült Államokat, hogy nem csupán veszélyes lépés, hogy fegyverekkel pumpálja fel Ukrajnát, hanem olyan akció is, amely az adott konvojokat legitim célpontokká teszi” – mondta televíziós nyilatkozatában.

De eddig úgy tűnik, hogy az oroszok nem fordítottak nagy energiát a fegyverszállítás megfékezésére, talán azért is, mert légierejük óvakodik attól, hogy sebezhetővé tegye magát az ukrán légvédelem számára azzal, hogy felkutatja és megtámadja a mozgásban lévő utánpótlási konvojokat. Már mértek csapást olyan, helyhez kötött célpontokra, mint fegyverraktárak és üzemanyagraktárak, de korlátozott eredménnyel.

Hétfőn az oroszok közölték, hogy megsemmisítettek négy S–300-as föld-levegő rakétaindítót, amelyeket egy meg nem nevezett európai ország adott át Ukrajnának. Az Ukrajnával határos NATO-tag Szlovákia a múlt héten éppen egy ilyen rendszert adományozott, de tagadta, hogy azt semmisítették volna meg. Kedden az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy nagy hatótávolságú rakétákat használtak két ukrán lőszerraktár lerombolására.

Ahogy a harcok fokozódnak a Donbászban és talán az Oroszországhoz csatolt Krím félszigethez vezető, part menti korridorban, Putyin kénytelen lesz keményebben támadni a fegyerutánpótlási útvonalakat, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök létfontosságúnak nevezett országa túlélése szempontjából.

Eközben szinte naponta elképesztő mennyiségű és fajtájú hadianyag érkezik.

„Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítésére nyújtott támogatásunk mértéke és gyorsasága példa nélküli a modern időkben” – mondta John Kirby, a Pentagon sajtótitkára. Elmondta, hogy a mintegy 2,5 milliárd dollárnyi fegyver és egyéb anyag, amelyet a Biden-kormányzat kezdete óta felajánlottak Ukrajnának, Ukrajna rendes védelmi költségvetésének több mint felével egyenértékű.

Aknavető gránátok a Kijevi körzetben, Ukrajnában 2022 márciusában
Aknavető gránátok a Kijevi körzetben, Ukrajnában 2022 márciusában

Egy példa: a Pentagon azt mondja, hogy több mint ötezer Javelin rakétát biztosított. Ez a világ leghatékonyabb fegyverei közé tartozik, különösen veszélyes a harckocsik és más páncélozott járművek számára – még egy alacsonyan repülő helikoptert is le lehet vele lőni. A henger formájú, 23 kilogrammos eszközből egyetlen katona lövi ki a rakétát; a kilövőcsőből a rakéta meredek szögben repül felfelé, majd felülről közvetlenül a célpontba csapódik, amit görbe lövésnek neveznek. Pont ott találja el a tankot, ahol a leggyengébb a páncélzata, azaz a tetején. Az ukránok annyira hálásak a Javelinokért, hogy szentként emlegetik, mémeket gyártottak róla, és még két újszülöttet is róla neveztek el.

Az amerikai és más nyugati anyagok Ukrajnába történő szállításának konkrét útvonalai biztonsági okokból titkosak, de az alapvető folyamat nem. Csak ezen a héten két amerikai katonai teherszállító repülőgép érkezett Kelet-Európába, rakodóterében a géppisztolyoktól és kézifegyverekhez szükséges lőszerektől kezdve a testpáncélokig és gránátokig terjedő felszereléssel – közölte a Pentagon.

Egy hasonló szállítmányt még ezen a héten várnak, hogy befejezzék a Joe Biden elnök által alig egy hónapja jóváhagyott nyolcszázmillió dolláros támogatás leszállítását. A fegyvereket és felszereléseket kirakodják, teherautókra rakják, és ukrán katonai sofőrök viszik be Ukrajnába.

Kirby elmondta, hogy az anyag néha az Ukrajnába való belépéstől számított 48 órán belül eljut a harctéren lévő csapatokhoz.

Az AP tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG