Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját


Utcakép az ukrajnai Mariupolban 2022. április 17-én
Utcakép az ukrajnai Mariupolban 2022. április 17-én

Az orosz inváziós erők jelentősen fokozták támadásaikat Kelet-Ukrajnában, amivel a kijevi kormány tisztségviselői szerint megkezdődött a háború újabb szakasza.

Az ukrán vezérkar arról számolt be kedd reggel, hogy az orosz hadsereg célja a teljes ellenőrzés megszerzése a Donyec-medence felett. „A megszállók kísérletet tettek a védelmünk áttörésére” – írta Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára, hozzátéve, hogy ez egyelőre nem sikerült, a hadsereg tartja az állásait, egyedül Kreminnánál és egy másik kisvárosnál jutottak át.

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó is megerősítette az orosz támadásokat. Közölte, hogy elvesztették az ellenőrzést Kreminna fölött, utcai harcok zajlanak a városban, a tüzérségi lövedékek miatt több épület is kigyulladt, a civilek evakuálása pedig nem lehetséges. Tájékoztatása szerint az oroszok „elkezdtek mindent porig bombázni”, mielőtt megindultak.

Az intenzívebb támadások még hétfőn kezdődtek Donyeck és Luhanszk megyére fókuszálva a mintegy 480 kilométeres frontvonal mentén, az oroszok egyszerre több irányból próbálnak előrenyomulni, Harkiv környékén is szaporodtak a támadások

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői videóüzenetében kijelentette, hogy „a teljes orosz haderőnek egy jelentős része erre az offenzívára összpontosít jelenleg”.

Mariupol még mindig nincs orosz kézen

Donyeck déli részén az orosz fegyveres erők folytatták a stratégiai fontosságú, immár lassan két hónapja hevesen ostromlott Mariupol ágyúzását, de más településeket sem kíméltek. A kikötőváros polgármestere szerint több mint negyvenezer embert elhurcoltak a településről az oroszbarát szakadárok uralta területekre, a városban még jelenleg körülbelül százezer civil tartózkodik.

Denisz Prokopenko, az ukrán Nemzeti Gárda Azov ezredének parancsnoka elmondta: Oroszország úgynevezett bunkerromboló bombákat vetett be az Azovsztal acélüzemben meghúzódó ellenállók, illetve az ott menedéket kereső civilek kifüstölése érdekében.

Amennyiben az orosz hadsereg elfoglalja Mariupolt, azzal megfosztják Ukrajnát egy kulcsfontosságú kikötőjétől, megteremthetik a teljes szárazföldi összeköttetést a 2014-ben annektált Krím félszigettel, valamint számos katonát át tudnak vezényelni máshova a Donyec-medencében.

Kelet-Ukrajnában már nyolc éve zajlanak különböző intenzitású harcok a Moszkva által támogatott, függetlenségüket önhatalmúlag kikiáltó szeparatisták és az ukrán hadsereg egységei között. A Kreml a terület „felszabadítását” jelölte meg az ukrajnai „különleges katonai művelet” fő céljának, miután a Kijev elfoglalására tett erőfeszítések kudarcot vallottak.

„Nem számít, hogy hány orosz katonát vezényelnek oda, harcolni fogunk. Megvédjük magunkat” – szögezte le Zelenszkij.

Az offenzíva megkezdése előtt Oroszország több nyugat-ukrajnai célpontot is bombázott, például Lvivet, szakértők szerint így próbálva még inkább ledarálni az ukrán védelmi képességeket. A lengyel határ közelében lévő városban legalább hét ember vesztette életét a hétfői rakétacsapásokban. „A háború rémálma elért minket még Lvivben is” – panaszolta Ljudmila Turcsak, aki Harkivból menekült el két gyermekével.

A sokáig biztonságosnak hitt Lvivben sok ukrán keresett menedéket a háború február 24-i kezdete óta, de a város fontos központjává vált a NATO fegyverszállításainak is.

Felpuhító művelet

Az ország második legnagyobb városának számító Harkivban is többen meghaltak orosz tüzérségi támadásokban. Az AP hírügynökség helyszíni tudósítója szerint egyikük, egy nő épp vizet próbált gyűjteni az esőben.

Moszkvai tájékoztatás szerint kelet- és közép-ukrajnai katonai célpontokra mértek rakétatámadásokat, így például lőszerraktárakra, parancsnoki központokra, katonai egységekre és járművekre. Mint közölték, csak az orosz harci repülőgépek 108 célpontot támadtak.

Richard Dannatt tábornok, a brit hadsereg volt vezérkari főnöke úgy vélekedett, hogy Oroszország az újabb offenzíva előtt egyfajta felpuhító műveletet folytat.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő pedig arról számolt be, hogy jelenleg 76 orosz zászlóalj állomásozik Ukrajna keleti és déli részén, szemben az előző heti 65-tel. Ez nagyjából ötven-hatvanezer katonát jelent a Pentagon értékelése szerint.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG