Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország megkezdte az Azovstal acélműnél elesett ukrán katonák holttestének átadását


Egy ukrán katona áll a lerombolt Azovstal acélműben Mariupolban 2022. május 16-án
Egy ukrán katona áll a lerombolt Azovstal acélműben Mariupolban 2022. május 16-án

Az Azovstal acélgyárban megölt ukrán harcosok tucatjainak holttestét adták át az orosz megszállók Ukrajnának az erődként és bunkerként használt üzemből, a lerombolt Mariupol városából, ahol a védők utolsó erőig tartó küzdelme a Moszkva inváziójával szembeni ellenállás szimbólumává vált.

A lebombázott gyár romjai alatt talált holttesteket az ukrán fővárosba, Kijevbe szállították, ahol DNS-vizsgálattal azonosítják az elesett katonákat – közölte az ukrán hadsereg egyik vezetője és az Azov ezred szóvivője.

Az Azov ezred az egyike volt azon ukrán egységeknek, amelyek csaknem három hónapig védték az acélművet. Májusban adták meg magukat, miután a földről, levegőből és tengerről indított folyamatos és intenzív orosz támadások miatt tarthatatlanná vált a helyzetük.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan hány holttest maradhatott az üzemben.

Az ukrán harcosok kitartó védekezése az acélműnél meghiúsította a Kreml célját, hogy gyorsan elfoglalja Mariupolt, és lekötötte az orosz erőket a stratégiai fontosságú kikötővárosban.

Az orosz fogságba került ukrán harcosok sorsa bizonytalan. Zelenszkij szerint több mint 2500 harcost tartanak fogva az acélműből, Ukrajna azon dolgozik, hogy szabadon engedjék őket.

Az Azovstal romjai alól előkerült holttestek visszaszerzését az ukrán kormány nem jelentette be, és orosz tisztviselők sem nyilatkoztak az ügyben. Az üzemben elesett katonák hozzátartozói nyilatkoztak az AP-nek a lépésről.

Ukrajna a háború kezdete óta szombaton jelentette be először, hogy elesett katonák holttestét cserélték ki Oroszországgal. Közölték, hogy mindkét fél 160 holttestet adott át, és ugyanennyit kapott cserébe csütörtökön a frontvonalon, Zaporizzsja térségében.

Azovstal-védők feleségei az ostromról: „Nem volt érzéstelenítő, csak a fájdalom”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:56 0:00

Anna Holovko, az Azov ezred szóvivője azt mondta, hogy az oroszok által átadott mind a 160 ukrán holttest az Azovstal romjai alól származik, ezek közül legalább 52 holttestről úgy vélik, hogy az Azov ezred katonáinak maradványai.

Egy, az acélgyárban eltűnt és halottnak hitt Azov-harcos testvére az AP-nek azt mondta, hogy legalább két teherautónyi holttestet szállítottak az Azovstalból egy kijevi katonai kórházba azonosításra.

Viacseszlav Drofa elmondta, hogy idősebb testvérének, Dmitrij Lisennek a maradványai, úgy tűnik, nincsenek az eddig megtaláltak között. Hozzátette, hogy a halottak egy része súlyosan megégett.

Az üzem elleni légicsapásban megölt egyik katona édesanyja elmondta, hogy az Azov ezred telefonon felhívta, és közölte, hogy fia holtteste a Kijevbe szállítottak között lehet. Könnyes szemmel hősnek nevezte a fiát. „Fontos számomra, hogy ukrán földön temessük el” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG