Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország nagyszabású hadgyakorlatot tart Kínával és több volt szovjet országgal


Tankok hajtanak végre egy feladatot a Zapad 2017 hadgyakorlaton a Luga lőtéren az oroszországi szentpétervári régióban 2017. szeptember 18-án
Tankok hajtanak végre egy feladatot a Zapad 2017 hadgyakorlaton a Luga lőtéren az oroszországi szentpétervári régióban 2017. szeptember 18-án

Átfogó hadgyakorlat kezdődik az ország keleti részén a kínai hadsereg bevonásával – közölte Oroszország hétfőn. Ez is mutatja, hogy Moszkva szorosabbra fűzi Pekinggel katonai kapcsolatait, miközben feszült viszonyban van a Nyugattal az ukrajnai invázió miatt.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a Vosztok 2022 (Kelet 2022) gyakorlatot szeptember 1–7. között tartják Oroszország távol-keleti részén, valamint a Japán-tenger különböző helyszínein. A gyakorlaton több mint ötvenezer katona, ötezer fegyveres egység, köztük 140 repülő és hatvan hadihajó vesz részt.

A gyakorlatok hét lőtéren zajlanak majd, és Kína mellett India, Laosz, Mongólia, Nicaragua és Szíria erői vesznek részt rajta.

A minisztérium közölte, hogy orosz légideszantos egységek, nagy hatótávolságú bombázók és katonai teherszállító repülők is részt vesznek a gyakorlatokon más erők mellett.

Mint írták, az orosz és a kínai haditengerészet a Japán-tengeren a közös fellépést gyakorolja a tengeri kommunikáció és a kereskedelmi útvonalak védelme érdekében és a part menti területeken lévő szárazföldi csapatok támogatására.

A hadgyakorlat megmutatja Moszkva és Peking között az egyre szorosabb védelmi együttműködést, amely azóta erősödött meg, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Kína elutasította Oroszország akciójának bírálatát, és az Egyesült Államokat, valamint a NATO-t hibáztatta Moszkva provokálásáért, és elítélte a Moszkva ellen bevezetett szankciókat.

Oroszország viszont határozottan kiállt Kína mellett, amikor nőtt a feszültség Peking és Washington között Nancy Pelosi amerikai házelnök nemrég tett tajvani látogatása miatt. A hónap elején Vlagyimir Putyin orosz elnök párhuzamot vont az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás és Pelosi tajvani útja között, azt állítva, hogy mindkettő része a globális instabilitás növelése érdekében tett amerikai lépéseknek.

Oroszország és Kína az elmúlt években számos közös hadgyakorlatot tartott, például haditengerészeti gyakorlatokat és nagy hatótávolságú bombázók járőrözését a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger felett. Tavaly először orosz csapatok kínai területen is részt vettek közös hadgyakorlaton.

Bár Moszkva és Peking a múltban elutasította katonai szövetség létrehozását, Putyin azt mondta, hogy nem zárható ki a lehetősége. Azt is megjegyezte, hogy Oroszország megosztotta Kínával a rendkívül érzékeny katonai technológiáit, amelyek jelentősen segítettek Peking védelmi képességeit megerősíteni.

Készültaz AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG