Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország nyomozást indított, miután Prigozsin a zsoldosai elleni támadással vádolta meg a hadsereget, és akcióra szólított fel


Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője

Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozást indított, miután a Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin „felhívást tett közzé fegyveres lázadásra”.

„Az orosz FSZB büntetőeljárást indított a kijelentésekkel kapcsolatban – közölte az Országos Terrorellenes Bizottság június 23-án. – Követeljük a jogellenes cselekmények azonnali leállítását” – áll az orosz hírügynökségek révén közzétett közleményben.

Szergej Szurovikin tábornok, Valerij Geraszimov vezérkari főnök helyettese videóüzenetben szólította fel a Wagner-csoport harcosait arra, hogy adják fel ellenállásukat a hadsereg vezetésével szemben, és térjenek vissza a bázisukra.

„Kérem, hogy mielőbb hagyják ezt abba – mondta. – Az ellenség csak a belpolitikai helyzet romlására vár hazánkban.”

Az FSZB szerint Prigozsin szavai fegyveres polgári konfliktusra szólítanak fel Oroszországban. ​

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-főnök Prigozsin: „Egy különleges művelet a különleges műveletben?”

Moszkvában megszigorították a biztonsági intézkedéseket, a legfontosabb létesítmények védelem alatt állnak – közölte a TASZSZ hírügynökség a biztonsági szolgálatokra hivatkozva. Útzárakat állítottak fel a Moszkva–Voronyezs–Rosztov autópályán – jelentette a BBC orosz szolgálata.​

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta: tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt Prigozsin kijelentéseiről, és „megteszik a szükséges intézkedéseket”.

Prigozsin azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy tüzérségi és támadóhelikopterek bevetésével rakétatámadásokat indított félkatonai egységének táborai ellen.

Prigozsin saját Telegram-csatornáján egy sor hangüzenetet tett közzé arról, hogy sokan meghaltak a zsoldoscsoportjából, de arra nem tért ki, hogy pontosan hol voltak a légicsapások.

A védelmi minisztérium válaszában azt állította, hogy a kijelentések „nem felelnek meg a valóságnak”, és provokációnak nevezte őket.

Ehhez kapcsolódóan: Emberrablással és kínzással vádolja a Wagner-csoportot egy orosz ezredes

A Wagner-parancsnokok tanácsa úgy határozott, hogy „meg kell állítani a gonoszokat” az orosz katonai vezetésben – mondta Prigozsin, és hozzátette: „Megbüntetjük azokat, akik elpusztították a legényeinket, akik sok tízezer orosz katona életét tették tönkre. Kérem, hogy senki ne tanúsítson ellenállást.”

„Ez nem katonai puccs”, hanem „az igazság helyreállítása” – tette hozzá.

Közölte, hogy huszonötezer harcos áll rendelkezésére, és csatlakozásra szólított fel minden oroszt, aki a csoportja tagja akar lenni, beleértve a reguláris hadsereg katonáit. Azt ígérte, hogy az „igazság helyreállítása” után a Wagner visszatér az ukrán frontra.

Prigozs június 23-án hosszú interjúban bírálta nemcsak Szergej Sojgu védelmi minisztert, hanem magának az ukrajnai háborúnak az indítékát is.

Prigozsin a közösségi médiában gyakran kelt ki az orosz védelmi minisztérium ellen.

A kelet-ukrajnai Bahmut városáért vívott heves harcok során többször is tett közzé olyan videókat, amelyekben élesen bírálta Sojgut és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, amiért nem biztosítottak elegendő lőszert a Wagnernek.

Készült az AFP és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG