Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország szerint Ukrajna határrégiókat támad; orosz csapás a dnyiprói klinikára


Az orosz légicsapásban megsemmisült dnyiprói klinika 2023. május 26-án
Az orosz légicsapásban megsemmisült dnyiprói klinika 2023. május 26-án

Az ukránok pénteken tüzérséggel, aknavető lövedékekkel és drónokkal támadták az Ukrajnával szomszédos dél-oroszországi Belgorodi területet – közölték a hatóságok néhány órával azután, hogy két drón csapódott be egy orosz városban az elcsatolt Krím félszigettel határos részen.

Közben az orosz erők egy klinikát találtak el a közép-ukrajnai Dnyipróban, két ember meghalt, további 23 pedig megsebesült, köztük két gyerek – közölték ukrán tisztviselők. Ugyancsak egy orosz Sz–300-as rakéta talált el egy gátat Kelet-Ukrajnában, a Donyecki terület Karlivka járásában, a közeli településeket súlyos árvíz fenyegeti.

Az ukrán határtól mintegy hét kilométerre fekvő belgorodi Grajvoron városát több órán át lőtték, négy ház, egy üzlet, egy autó, egy gáz- és egy villanyvezeték megsérült – jelentette Vjacseszlav Gladkov kormányzó. A határhoz még közelebb egy üdülőközpont, egy bolt és egy lakatlan ház szenvedett károkat Glotovo faluban. Gladkov szerint egy nő megsebesült, amikor a közeli Novaja Tavolzsanka falut ágyúzták.

Ehhez kapcsolódóan: Ők hajtották végre az Oroszország elleni támadást – öt orosz, aki Putyin ellen és nem Ukrajnáért harcol

Hét elején a Belgorodi terület volt az egyik legsúlyosabb, határon átnyúló ukrajnai támadás célpontja a háború 15 hónappal ezelőtti kitörése óta. A támadás részletei nem világosak. Oroszország az ukrán fegyveres erőket hibáztatta, de két orosz csoport közölte, hogy részük volt benne, és a céljuk Vlagyimir Putyin orosz elnök megbuktatása.

Oroszország déli részén, a Krímmel határos Krasznodari területen Krasznodar város tisztviselői azt mondták, hogy két drón csapódott be náluk. Szemtanúk arról számoltak be a helyi médiának, hogy a segédmotoros kerékpáréhoz hasonló hangot hallottak, amit két robbanás követett. A robbanások lyukat ütöttek egy épület tetőszerkezetén, egy társasházban pedig betörték az ablakokat.

„Épphogy lefeküdtünk aludni, jött egy erős, szörnyű bumm – mesélte az egyik lakó, Tatjána Szafonova. – Kiszaladtunk, mellettünk emberek futottak, de semmi más nem történt. – Hozzátette: – Előtte különös hang hallatszott, olyan volt, mint egy mellettünk elhaladó morgó, zajos mopedé.”

„Kár esett több épületben, de az alapvető infrastruktúra nem sérült meg, és ami a legfontosabb, nem voltak áldozatok” – írta Veniamin Kondratyev krasznodari kormányzó Telegramon. Krasznodar város polgármestere, Jevgenyij Naumov azt mondta, hogy egy lakóépület és egy irodaház sérült meg, de személyi sérülés nem történt.

Az ukrán határ mellett fekvő orosz régiók ellen rendszeresek a dróntámadások az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió tavaly februári kezdete óta. A támadások múlt hónapban fokozódtak. Májusban két egymást követő napon drónok támadtak egy krasznodari olajfinomítót.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán légvédelem megerősítéséről tárgyalnak a szövetséges országok

Az ukrán védelmi minisztérium csütörtökön olyan felvételeket tett közzé, amelyeken egy vezető nélküli dróncsónak támadta meg az Ivan Hursz orosz felderítőhajót a Fekete-tengeren. A videón nem látszik, hogy a drón eltalálta-e.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán jelentette, hogy Ukrajna sikertelen támadást intézett az Ivan Hursz ellen három vezető nélküli motorcsónakkal, de mindhárom csónakot megtámadták és megsemmisítették, mielőtt elérték volna a hajót. Moszkva olyan felvételeket hozott nyilvánosságra, amelyek állítása szerint az egyik legénység nélküli hajó megsemmisülését mutatják be.

Legkevesebb két civil meghalt, három másik pedig megsebesült az Ukrajna elleni orosz támadásokban az elmúlt 24 órában – jelentette pénteken az ukrán elnöki hivatal.

Ők hajtották végre az Oroszország elleni támadást – öt orosz, aki Putyin ellen és nem Ukrajnáért harcol
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:27 0:00
Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG