Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország több mint 20 millió dollárt foglalhatott le a Google orosz leányvállalatánál


Egy nő nézi Navalnij oknyomozó filmjét a YouTube-on 2021. január 21-én Moszkvában. A videómegosztó portál továbbra is működik Oroszországban.
Egy nő nézi Navalnij oknyomozó filmjét a YouTube-on 2021. január 21-én Moszkvában. A videómegosztó portál továbbra is működik Oroszországban.

Az orosz végrehajtók a hírek szerint több mint 7,7 milliárd rubelt (44 milliárd forint) foglaltak le a Google orosz leányvállalatától, az Alphabettől. Az összeget a cég árbevétele alapja kiszabott bírság részének tekintik.

Orosz hírügynökségek május 26-án azt jelentették, hogy a Google neve eltűnt az Orosz Szövetségi Végrehajtói Szolgálat (FSSP) adósainak nyilvántartásából, és arra a következtetésre jutottak, hogy ez azt jelenti, a bírságot kifizették. Sem a Google, sem az FSSP nem nyilatkozott az ügyben.

A Google orosz részlege a múlt héten közölte, hogy csődöt jelent, miután a hatóságok lefoglalták a bankszámláját, ami lehetetlenné teszi az alkalmazottak és a forgalmazók kifizetését. Az ingyenes szolgáltatások, például a cég keresőprogramja és a YouTube továbbra is működnek.

A Google megbírságolásáról decemberben döntött egy moszkvai bíróság, szerinte ugyanis a cég ismételten elmulasztotta az Oroszország által illegálisnak ítélt tartalmak törlését. A bírságot a Google éves bevételének százalékában számítják ki.

Vlagyimir Putyin elnök azzal vádolta meg a közösségi médiaplatformokat és más techóriásokat, hogy figyelmen kívül hagyják az ország internetes törvényeit, és kezdeményezte: a külföldi cégeket kényszerítsék arra, hogy nyissanak Oroszországban irodát, és az oroszok személyes adatait az ország területén tárolják.

XS
SM
MD
LG