Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország tovább lövi a Donbászt, Ukrajna amerikai rakétákkal támadhatott vissza Luhanszkban


Ukrán katonák egy páncélozott szállítójárművön (APC) ülnek Donyeck térségében 2022. július 7-én
Ukrán katonák egy páncélozott szállítójárművön (APC) ülnek Donyeck térségében 2022. július 7-én

Az orosz erők a Donyecki régió nagyobb városai, Szlovjanszk és Kramatorszk elfoglalására készülnek, és közben az egész Donbászt bombázzák. Az ukránok pedig bevethették az amerikai HIMARS rakétákat, amellyel a keleti Luhanszkban és a szintén orosz megszállás alatt lévő déli területeken támadhattak orosz egységeket és fegyverraktárakat.

A brit hírszerzés friss jelentése szerint az ukrán erők visszavágtak a Luhanszki régióban, amit az orosz csapatok már korábban elfoglaltak, valószínűleg az Egyesült Államok által újonnan kapott HIMARS rakétákat használva.

A keleti Csasziv Jar városában 45-re emelkedett a hétvégi orosz légicsapás halálos áldozatainak száma – közölte a Donyecki régió kormányzója. Egy lakóházat ért találat.

Ukrán tisztviselők háborús bűntettnek nevezték az esetet, amely része az orosz erők polgári célpontok elleni könyörtelen támadásainak. Moszkva tagadja, hogy civileket vett volna célba, annak ellenére, hogy videofelvételek bizonyítják az ukrán városokban végrehajtott nagymértékű pusztítást.

Ukrajna szerint az orosz erők a folyamatos bombázással egy új szárazföldi offenzívát készítenek elő a Donyecki régióban, különösen Bahmut és Sziverszk térségében, valamint Szlovjanszk és Kramatorszk környékén.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint az orosz erők Sziverszk és Dolina városok felé közelednek, a hadművelet fő célja Szlovjanszk és Kramatorszk elfoglalása.


A brit tájékoztatás szerint az oroszellenes hangulat Ukrajna megszállt részein oroszok és oroszbarát szakadárok elleni támadásokhoz vezettek. Az oroszok által kinevezett közigazgatás Velikij Burlukban elismerte, hogy egyik polgármesterét hétfőn felrobbantották az autójában.

Luhanszkban Andrej Marocsko, az oroszbarát szakadár csoport egyik tisztviselője azt mondta, hogy az ukrán hadsereg az Egyesült Államoktól kapott, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerrel (HIMARS) csapást mért több településre a régióban.

Ez egy nappal azután történt, hogy az ukrán erők eltaláltak egy lőszerraktárt a déli Nova Kahovka városában, mintegy 55 kilométerre keletre a fekete-tengeri kikötővárostól, Herszontól. Orosz tisztviselők szerint a támadás civil helyszíneket ért.

Az állításokat nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Az ukrán kormány nem nyilatkozott arról, hogy használták-e az újonnan megkapott HIMARS rakétákat valamelyik támadásban.

A Nova Kahovka elleni csapás azután történt, hogy az ukrán hadsereg közölte, masszív ellentámadásra készül délen, hogy visszaszerezzék az elfoglalt területeket, miközben az orosz erők a keleti régiókban zajló harcokkal vannak elfoglalva.

Az ukrán gabonáról tárgyalnak Isztambulban

Szerdán Oroszország és Ukrajna katonai küldöttségei Isztambulban találkoztak az ENSZ és Törökország tisztviselőivel, hogy megpróbálják feloldani a patthelyzetet gabonaexportban, amely az élelmiszerárak rendkívüli emelkedését gerjeszti világszerte.

Míg a magasabb árak a legtöbb fejlett országban is nehézségeket okoznak, számos szegényebb országban, például Afrika nagy részén jelentős élelmiszerhiány alakult ki.

A tervek között szerepel, hogy a gabonaszállító hajókat az ukrán hadihajók kísérnék ki és be a kikötőkbe, amelyek környékére az ukránok tengeri aknákat telepítettek, hogy megakadályozzák az orosz hadihajók támadását.

A tervek szerint Oroszország tűzszünetet tart majd a szállítmányok mozgása idején, Törökország pedig - az ENSZ segítségével - ellenőrzi a hajókat, mert Moszkva attól tart, hogy fegyvercsempészethez használják fel a szállításokat.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG