Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország új szárazföldi hadtestet toborozhat önkéntesekből


Orosz katonai konvoj Zaporizzsja régióban
Orosz katonai konvoj Zaporizzsja régióban

Oroszország ukrajnai hadműveletei támogatására szinte bizonyosan újabb szárazföldi hadtestet hozott létre, amelyet „önkéntes” zászlóaljakkal tölthetnek fel – írta legfrissebb jelentésében a brit hírszerzés.

A londoni védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a „harmadik hadtest” székhelye a Moszkvától keletre fekvő Nyizsnyij Novgorod területén található Mulino lesz.

„Oroszország valószínűleg azt tervezi, hogy a harmadik hadtest nagy részét újonnan alakult »önkéntes« zászlóaljakból tölti fel, amelyeket országszerte toboroznak, és amelyekben egy csoportba kerülnének az ugyanabból a térségből érkező újoncok” – tudatták.

A tárca orosz regionális tisztségviselőket idézett, akik elmondták, hogy az Ukrajnába küldött potenciális újoncoknak jelentős pénzbeli bónuszokat ajánlanak. A toborzás ötven év alatti és legfeljebb középfokú végzettségű férfiak számára nyitott.

Szakértők úgy vélik, hogy Moszkva gyors győzelemre készült a február 24-én megindított invázió során, amit súlyosan elkalkuláltak. Miután nem sikerült átvenni az ellenőrzést Kijev felett, az orosz hadsereg az ország keleti és déli területeire helyezte át a fókuszt.

Az ukránok tankokkal és tüzérséggel próbálják megállítani az oroszokat Bakmutnál
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:27 0:00

„Az orosz parancsnokok nagy valószínűséggel továbbra is azzal néznek szembe, hogy egyszerre kellene fokozni a Donyec-medencei offenzívát és erősíteni a védelmet a várható déli ukrán ellentámadások ellen” – hangsúlyozta a brit hírszerzés.

Elemzők szerint a jelentős részben önkéntesekre és újoncokra alapozott alakulat felállítása jól mutatja, hogy mekkora nehézségekkel szembesül Vlagyimir Putyin elnök és az orosz hadvezetés a szomszédos országban.

Amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselők hetven-nyolcvanezerre tették a harcokban eddig elesett vagy megsebesült orosz katonák számát.

A kijevi vezetés korábban közölte, hogy naponta átlagosan száz-kétszáz ukrán katona esik áldozatául a háborúnak.

XS
SM
MD
LG