Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország új támadáshullámot indított drónokkal Kijev ellen


Lelőtt iráni eredetű orosz drónokat vizsgálnak Ukrajnában 2023 márciusában
Lelőtt iráni eredetű orosz drónokat vizsgálnak Ukrajnában 2023 márciusában

Oroszország újabb iráni drónokat lőtt ki Kijevre és környékére, de az ukrán légvédelem szinte mindegyiket lelőtte, és egyelőre áldozatokról sincsenek hírek – közölte a hadsereg március 27-én. Közben keleten, Bahmutban és környékén folytatódnak a heves harcok.

Az eredetileg a Kijevi, Csernyihivi, Szumi, Dnyipropetrovszki, Zaporizzsjai és Luhanszki területen március 27-én este elrendelt légiriadót később kiterjesztették Herszon, Zsitomir és Kirovohrad térségére is.

„Az orosz erők 15 Shahed–136 drónnal mértek légicsapásokat Ukrajnára, ezekből 14-et az ukrán hadsereg megsemmisített” – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara napi jelentésében.

„Az újabb rakéta- és légitámadások valószínűsége továbbra is magas Ukrajna egész területén” – figyelmeztetett a vezérkar.

Szerhij Popko, a kijevi városi katonai közigazgatás vezetője közölte, hogy az éjszaka folyamán 12 drónt lőttek le az ukrán főváros közelében.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester robbantásokról számolt be a főváros Obolon és Szvjatoszin kerületében. Lángokba borult egy bolt Szvjatoszinban, de a tüzet gyorsan megfékezték, és nem érkezett jelentés áldozatokról – mondta Klicsko. A tüzet egyértelműen egy lelőtt drón aláhulló darabjai okozták.

Apokalipszis utáni állapot

Kelet-Ukrajnában a vezérkar jelentése szerint a harcok több fronton is dúlnak a Donyecki területen, ahol az ukrán erők 62 támadást vertek vissza az elmúlt 24 órában. Az orosz erők egyik támadást a másik után indították Bahmut, a lerombolt bányászváros ellen, amely az orosz offenzíva epicentrumává vált.

Az utóbbi időben az orosz hadsereg fokozta Marjinka és Avdijivka ágyúzását is – a két város ukrán ellenőrzés alatt áll Donyeck város peremén, amelyet 2014 óta a Moszkva által támogatott erők ellenőriznek.

Avdijivkában az orosz ágyúzás következtében leállt az összes közszolgáltatás, az önkormányzati dolgozókat evakuálták. A háború előtt mintegy harmincezer lakosból csak körülbelül kétezer maradt a városban.

Vitalij Barabas, Avdijivka katonai adminisztrációjának vezetője szerint a folyamatos orosz bombázások „posztapokaliptikus filmekből ismerős hellyé változtatták a várost”.

Ehhez kapcsolódóan: Harc a romok között Bahmutért

Zelenszkij Grossival tárgyalt

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meglepetésszerű látogatást tett a frontvonalon a Zaporizzsjai területen, ahol találkozott az ENSZ nukleáris felügyelőbizottságának vezetőjével, Rafael Grossival is, hogy Európa legnagyobb atomerőművének védelméről egyeztessenek.

Zelenszkij március 27-én azt mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjének, hogy lehetetlen helyreállítani a biztonságot az erőműben, amíg Oroszország ellenőrzi a létesítményt.

„Az orosz katonák és személyzet azonnali kivonása nélkül a zaporizzsjai atomerőműből és a szomszédos területekről kudarcra van ítélve minden olyan kezdeményezés, amely a nukleáris biztonság helyreállítására irányul” – mondta Zelenszkij Grossinak az elnöki hivatal közleménye szerint.

Zelenszkij arra is felhívta Grossi figyelmét, hogy az erőmű személyzetét állandó nyomás alatt tartják az orosz erők.

„Ma találkoztam Zelenszkijjel Zaporizzsja városában, és tartalmas eszmecserét folytattunk a zaporizzsjai atomerőmű és személyzetének védelméről. Megismételtem, hogy a NAÜ teljes mértékben segíti Ukrajna nukleáris létesítményeit” – mondta Grossi.

Zelenszkij hivatalának egy korábbi nyilatkozata szerint az elnök március 27-én a Zaporizzsjai területen a front hadállásaiban szolgáló katonákkal találkozott.

A legutóbbi harcokkal egy időben Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy Németország 18-at leszállított Ukrajnának az ígért fejlett Leopard harckocsik közül.

XS
SM
MD
LG