Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország újabb halálos légicsapásokat mért Ukrajnára


Orosz rakétatámadást követő tűzoltás Odesszában 2023. július 19-én
Orosz rakétatámadást követő tűzoltás Odesszában 2023. július 19-én

Az orosz hadsereg ismét drónokkal és rakétákkal támadta az ország különböző területeit, a csapások civil áldozatokat is követeltek és jelentős anyagi károkat okoztak.

Oleh Kiper, az Odesszai terület kormányzója közölte, hogy károk keletkeztek a kikötői infrastruktúrában, miután további létesítményeket vettek célba orosz hadihajók Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel. A támadásban egy biztonsági őr életét vesztette.

Az utóbbi hetekben többször is csapást mértek az inváziós erők a legjelentősebb ukrán fekete-tengeri kikötővárosnak számító Odesszára.

Önkéntesek takarítják a romokat az orosz támadásban megrongálódott odesszai székesegyházban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:32 0:00

Ezzel párhuzamosan a kijevi hadvezetés bejelentette, hogy a megszállók ismét iráni gyártású drónokat vetettek be csütörtökre virradóra. „Sajnos vannak áldozatok a polgári lakosság körében is, lakóházak rongálódtak meg” – írták.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúraügyi miniszter arról számolt be, hogy Oroszország huszonhat kikötői létesítményt és gabonaraktárat vett célba azóta, hogy előző héten nem egyezett bele a fekete-tengeri ukrán élelmiszeripari export újraindításáról szóló megállapodás meghosszabbításába.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből

A tárcavezető hangsúlyozta: Moszkva célja, hogy megfossza a világot az ukrán gabonától, és így globális élelmezési válságot okozzon.

„Pusztán az elmúlt kilenc napban huszonhat kikötői létesítményben és öt civil hajóban keletkezett kár az orosz támadások nyomán” – mondta.

A frissen megalakult NATO–Ukrajna Tanács első brüsszeli ülésének résztvevői élesen elítélték az ukrán élelmiszer-kivitel szándékos akadályozását, illetve azt is, hogy a Kreml nem hosszabbította meg a tavaly nyáron ENSZ-közvetítéssel tető alá hozott gabonaszerződést.

Ehhez kapcsolódóan: A fekete-tengeri biztonsági helyzetről egyeztet a NATO–Ukrajna Tanács

„Oroszország továbbra is teljes mértékben semmibe veszi a nemzetközi jogot és azokat az embereket világszerte, akik az ukrán gabonától függnek” – emelte ki Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese.

„Szolidaritást vállalunk a fekete-tengeri szövetségeseinkkel, továbbra is meg fogjuk védeni egymást, és folytatjuk Ukrajna támogatását, amíg csak szükséges” – tette hozzá.

Az észak-atlanti katonai szervezet döntést hozott megfigyelési tevékenysége megerősítéséről a Fekete-tenger térségében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a testület „világos és egyhangú” elítélő nyilatkozatát.

A NATO–Ukrajna Tanács előző napi ülésezése alatt az orosz hadsereg számos rakétát lőtt ki Ukrajnára. A légvédelem több lövedéket megsemmisített a Kijevi, a Harkivi és a Dnyipropetrovszki területen.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG