Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország újabb légicsapásokat mért az ukrajnai energetikai létesítményekre


Az emberek a betört ablakon keresztül néznek be egy orosz rakétacsapásban megrongálódott házba Mikolajivban április 11-én
Az emberek a betört ablakon keresztül néznek be egy orosz rakétacsapásban megrongálódott házba Mikolajivban április 11-én

Oroszország április 12-én ismét drón- és rakétatámadásokkal fokozta a nyomást Ukrajna energia-infrastruktúráján. Újabb károk keletkeztek a már amúgy is megtépázott elektromos hálózatban, miközben a létfontosságú nyugati katonai segélyek elmaradásának következtében egyre gyengül az ukrán légvédelem.

Oroszország az elmúlt napokban hatalmas légi- és dróncsapásokat intézett Ukrajna polgári és energetikai infrastruktúrája ellen, emberi veszteséget és jelentős károkat okozva.

Az április 12-i légicsapások célpontja egy energiaellátó létesítmény volt az ország déli részén, a Dnyipropetrovszki területen. Súlyos károk keletkeztek, miután az orosz dróntámadást követően kigyulladt – közölte az ukrán hadsereg.

Az energetikai létesítményt nem nevezték meg a katonai jelentésben, csak annyit írtak, hogy négy lelőtt orosz drón roncsai egy kritikus infrastrukturális létesítmény területére hullottak Krivorizka mellett, és tüzet okoztak.

Az ukrán tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat, de a károk mértékét még nem tudták felmérni – közölte Szerhij Liszak kormányzó.

A Herszoni területi közigazgatás vezetője, Olekszandr Prokugyin közben arról adott hírt, hogy a dél-ukrajnai régiót érő éjszakai orosz támadások megrongáltak egy kritikus infrastrukturális létesítményt, de ő sem árulta el, hogy melyiket.

Prokugyin közlése szerint a térségben 15 települést lőttek, főleg lakott területeket vettek célba. Áldozatokról nem érkezett jelentés, de több ház megsemmisült – tette hozzá.

Az ukrán légvédelmi rendszerek április 12-én az ország hat régiójában tizenhatot lelőttek az oroszok által indított 17 drónból – közölte az ukrán légierő a közösségi médiában.

„Az ukrán védelmi erők 16 Sahid típusú támadódrónt lőttek le a Mikolajivi, az Odesszai, a Herszoni, a Dnyipropetrovszki, a Vinnicjai és Hmelnickiji területen” – áll a Facebook-üzenetben.

Április 11-én orosz rakéták semmisítették meg az ukrán fővárostól mintegy ötven kilométerre délre fekvő tripilszkai erőművet, a Kijevi, a Cserkaszi és a Zsitomiri terület egyik legnagyobb áramszolgáltatóját.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán parlament elfogadta az új mozgósítási törvényt

A légicsapás, amely több százezer embert hagyott áram nélkül, felhívja a figyelmet Ukrajna képességeinek gyengülésére a hatalmas orosz légitámadások visszaszorításában.

Ukrajna az elmúlt hetekben arra kérte szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel erőfeszítéseiket a drasztikus lőszer- és fegyverhiány megszüntetésére, miután Washingtonban egy hatalmas, hatvanmilliárd dolláros segélycsomag vár elfogadásra, amelyet a republikánus törvényhozók visszautasítanak, ha nem születik megállapodás mélyreható változtatásokról a belpolitikában.

Volodimir Zelenszkij elnök április 11-i litvániai látogatásán ismét könyörgött Ukrajna szövetségeseinek, hogy adjanak több légvédelmi rendszert harcban álló országának.

„A fő feladat jelenleg az, hogy mindent megtegyünk légvédelmi rendszerünk erősítésére, az ukrán védelmi erők sürgető szükségleteinek kielégítésére és a nemzetközi támogatás megszilárdítására, hogy legyőzhessük az orosz terrort” – írta Zelenszkij X-en, a korábbi Twitteren.

„A küldetésünk az volt, hogy a lehető legtöbb kárt okozzuk” – ukrán drónoperátor az avgyijivkai véres ütközetről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:57 0:00
XS
SM
MD
LG