Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország Ukrajna energiaellátását és Harkivot támadta éjjel


Egy metróállomáson keresnek menedéket az orosz rakéták elől a kijeviek 2024. április 11-én
Egy metróállomáson keresnek menedéket az orosz rakéták elől a kijeviek 2024. április 11-én

Oroszország csütörtökön hatalmas légitámadást intézett Ukrajna ellen – közölte Kijev. Ismét találatok érték az északkeleti országrészben Harkiv városát, és energetikai létesítmények kerültek célkeresztbe Ukrajna-szerte.

Oroszország az elmúlt hetekben a több mint két éve tartó háború legnagyobb légitámadásait indította Ukrajna ellen. Nagy erőkkel vett célba energetikai létesítményeket, felélesztve tavaly téli taktikáját a háborútól kimerült ország ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be, hogy az oroszok több mint negyven rakétát és negyven drónt lőttek ki Közép-, Kelet- és Nyugat-Ukrajnában, Kijev térségét is beleértve.

A hatóságok haláleseteket egyelőre nem jelentettek.

Zelenszkij szerint Moszkva a létfontosságú infrastruktúrát támadja. Különböző régiók arról számoltak be, hogy az oroszok erőműveket és gázelosztó központokat vettek célba.

Az ukrán vezető elítélte a Harkiv elleni újabb „aljas rakétatámadást” egy nappal azután, hogy három ember meghalt az elmúlt hónapokban rendszeresen támadás alatt álló városban.

„Az orosz terroristák ismét a kritikus infrastruktúrát vették célba” – közölte Zelenszkij, hozzátéve, hogy nem minden rakétát lőttek le.

A Kijevi területen kigyulladt egy erőmű. A hatóságok felszólították a helyieket, hogy zárják be az ablakaikat.

Tisztviselők szerint támadások érték a dél-zaporizzsjai és az odesszai térséget, valamint nyugaton Lviv környékét is.

Zelenszkij sürgette Ukrajna nyugati partnereit, hogy „ne hunyjanak szemet” a történtek felett, és szállítsanak több légvédelmi rendszert Kijevnek.

Felhívásával egy időben Litvániába utazott. A balti ország Kijev egyik legmeghatározóbb szövetségese Oroszország ellen.

Ukrajna az elmúlt hónapokban ember- és lőszerhiánytól szenved, és gyengíti az is, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa blokkolta a kulcsfontosságú amerikai katonai segélyeket.

Eközben Oroszországot felbátorították a fronton elért korlátozott sikerei és az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás megingása.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán parlament első olvasatban jóváhagyta az elítéltek katonai szolgálatát

Zárjátok be az ablakokat!

Igor Klimenko ukrán belügyminiszter azt mondta, hogy a hatalmas támadást követően több száz mentő állt munkába országszerte.

„Az orosz hadsereg több órán keresztül támadta Ukrajna öt régióját” – tette hozzá.

Klimenko szerint Moszkva „tíznél több rakétát” lőtt ki Harkivra, a város egyes részei áram nélkül maradtak.

„Szerencsére az operatív adatok szerint a mai támadásnak nem volt halottja vagy sérültje” – közölte.

A Kijevi területen a fővárostól délre fekvő Ukrainka polgármestere azt tanácsolta a helyieknek, hogy csukják be az ablakokat, amíg a tűzoltók meg nem fékezik a tüzet a helyi erőműben.

„Arra kérek mindenkit, hogy zárja be szorosan az ablakokat otthon, hogy ne lélegezze be a káros égéstermékeket” – mondta Olekszandr Turenko polgármester.

„Töltsék fel az összes eszközüket, tartalékoljanak annyi vizet, amennyit csak tudnak” – tette hozzá.

A Kijevi terület hatóságai nem nevezték meg a helyszínt, de úgy írtak róla, hogy „kritikus infrastruktúrát ért támadás a légiriadó alatt”.

„Minden készenléti szolgálat a helyszínen van. A tüzet oltják” – közölték, hozzátéve, hogy senki sem sérült meg vagy halt meg.

Ehhez kapcsolódóan: Blinken és Cameron együtt sürgeti a kongresszusnál az Ukrajnának szánt segély jóváhagyását

Megint Harkivot támadták

A Harkivi terület vezetője, Oleg Szinehubov beszámolója szerint az oroszok SZ–300-as rakétát lőttek ki a város egyik energiatárolójára valamivel hajnali 5 óra után.

„A támadásban egy lakás is megrongálódott” – mondta.

Szinehubov szerint a Harkivi területen 15 másik települést is tüzérségi és aknavető-támadás ért.

Harkivot – Ukrajna második legnépesebb városát, amely az orosz határ közelében fekszik – mostanában szinte naponta érik támadások.

A város polgármestere, Igor Terehov arra figyelmeztetett, hogy zavarok adódhatnak az energiaellátásban.

Ukrajna legnyugatibb vidékén, az Európai Unióval határos Lvivi területen a hatóságok arról adtak hírt, hogy Oroszország egy gázelosztó létesítményt és egy villamosenergia-alállomást támadott.

A térség vezetője, Makszim Kozickij azt mondta, hogy „különféle osztályú cirkálórakétákkal és drónokkal” követték el a támadást a létesítmények ellen.

„Tűz ütött ki. A tűzoltók gyorsan eloltották” – közölte a közösségi médiában.

Eközben Oroszország azt jelentette, hogy éjjel tizenkét ukrán drónt semmisített meg, közülük hármat annyira keleten, ahol a Mordvin Köztársaság fekszik. A többit a Kurszki, a Tambovi, a Belgorodi, a Brjanszki és a Lipecki terület felett lőtték le.

Ukrajna hónapok óta támadja drónokkal Oroszországot.

Érinti-e Ukrajnát Szlovákia új, oroszbarát elnöke?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:59 0:00
Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG