Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blinken és Cameron együtt sürgeti a kongresszusnál az Ukrajnának szánt segély jóváhagyását


Antony Blinken amerikai és David Cameron brit külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tart a washingtoni külügyminisztériumban 2024. április 9-én
Antony Blinken amerikai és David Cameron brit külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tart a washingtoni külügyminisztériumban 2024. április 9-én

Antony Blinken amerikai és David Cameron brit külügyminiszter kedden sürgette a kongresszust, hogy hagyja jóvá az újabb katonai segélyt Ukrajnának. Azzal érveltek, hogy a finanszírozás késlekedése árt az Egyesült Államok, Európa és a világ biztonságának.

A washingtoni külügyminisztériumban tartott megbeszélésük után Blinken megismételte korábbi kérését a törvényhozókhoz: oldják fel a Joe Biden elnök által hónapok óta kért segítséget, míg Cameron azt mondta, hogy az Egyesült Államok „jó barátjaként” ugyanezt fogja tenni a Capitol Hillre tervezett találkozóin.

„Nem azzal a szándékkal jövök ide, hogy bárkit is kioktassak vagy bárkinek megmondjam, mit tegyen, vagy az Egyesült Államok politikai és egyéb folyamatainak útjába álljak – mondta. – Mindössze jó barátként jöttem, aki hisz ebben az országban, és hisz abban, hogy az önök érdeke, az önök biztonsága, az önök és partnereik jövője ennek a segélynek a jóváhagyása és átengedése.”

Cameront megelőzően már számos külföldi kormányzati tisztviselő sürgette az amerikai törvényhozókat, hogy cselekedjenek gyorsan a segítségnyújtás jóváhagyása érdekében, miközben egyre nő az aggodalom az Egyesült Államok szerepvállalását illetően. Az elmúlt héten Brüsszelben szinte az összes NATO-tagállam külügyminisztere azt mondta, hogy az Egyesült Államok hozzájárulása elengedhetetlen, megismételve Biden, Blinken és az amerikai kormányzat más tisztviselőinek megjegyzéseit.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország vezetői a Fehér Házban sürgetik a segélyt Ukrajnának

„A pótköltségvetési kérelem, amelyet Biden elnök terjesztett elő a kongresszusnak, sürgős és elengedhetetlen most, hogy a Ház újra ülésezik – mondta Blinken. – Arra várunk, hogy a Ház elé kerüljön, és a lehető leggyorsabban szavazzanak róla.”

Cameron hétfőn Floridában találkozott Donald Trump volt elnökkel is, aki szkeptikus az ukrajnai segélyekkel kapcsolatban. Cameron azt mondta: a segítség „létfontosságú az amerikai és az európai biztonság szempontjából”, és megvédte találkozóját Trumppal. Közölte, hogy ez egy szabványos találkozás volt egy ellenzéki személyiséggel. Hozzátette, hogy számos sürgető globális problémát érintettek, de nem részletezte, melyeket.

„Teljes mértékben összhangban állt azzal a precedenssel, hogy kormányminiszterek a választások előtt találkoznak ellenzéki politikusokkal” – mondta, megjegyezve, hogy „egy sor fontos geopolitikai témáról” tárgyaltak, és hogy mind a brit, mind az amerikai politikusok gyakran találkoznak ellenzéki személyiségekkel azok országában.

„Ez teljesen helyénvaló” – mondta Cameron.

Cameron szerint Ukrajna győzelme „létfontosságú az amerikai és az európai biztonság szempontjából”, ám a volt elnök és valószínű republikánus elnökjelölt bírálja az Egyesült Államok folyamatos támogatását, a mögötte felsorakozott törvényhozók tartják vissza a segélycsomagot Kijevnek a kongresszusban.

Ehhez kapcsolódóan: Washington akkor is segíti Kijevet, ha az erről szóló tervezet nem tud átjutni a kongresszuson

Cameronnak és Trumpnak több jelentős nézeteltérése volt. Cameron „megosztónak, ostobának és helytelennek” nevezte Trump első elnökválasztási kampánya során tett javaslatát, hogy tiltsák ki a muszlimokat az Egyesült Államokból.

Trump kampánycsapata közleményt adott ki arról, hogy a találkozót „több, mindkét országot érintő kérdés megvitatása érdekében tartották, beleértve a közelgő választásokat Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, Nagy-Britannia kilépésének következményeit az Európai Unióból, valamint azt, hogy a NATO-szövetségeseknek teljesíteniük kell a kötelezettségvállalásaikat a védelmi kiadásokat illetően, illetve »a gyilkolás befejezését Ukrajnában«”.

A közlemény nem taglalta ezeket a kérdéseket, de hozzátette, hogy Trump, Cameron és Karen Pierce, Nagy-Britannia washingtoni nagykövete „szót ejtett a néhai Erzsébet királynő iránti közös csodálatukról is”.

Cameron kedd este azt mondta: sürgetni fogja az amerikai törvényhozókat, hogy hagyják jóvá az új segélycsomagot Ukrajnának, figyelmezteti a kongresszust, hogy a Nyugat biztonságát veszélyezteti, ha továbbra is visszatartja a finanszírozást. Programjában több megbeszélés is szerepel amerikai törvényhozókkal, köztük Mitch McConnell-lel, a szenátus republikánus vezetőjével, és azt reméli, hogy leülhet Mike Johnson képviselőházi elnökkel is, akinek kulcsszerepe van az ügyben.

A hatvanmilliárd dollár értékű katonai segélycsomag azért akadt el a képviselőházban, mert a populista konzervatívok meg akarják akadályozni a két éve tartó konfliktus további finanszírozását, és fontos republikánus törvényhozók engedményeket követelnek a határbiztonság terén, mielőtt támogatnák a törvényjavaslatot.

Heten meghaltak a harkivi légitámadásban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG