Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban negyven alkalmazást kötelezővé tettek az elektronikus eszközökön


Egy mobiltelefon-használó bekapcsolja a Twitter alkalmazást az okostelefonján Moszkvában 2021. március 10-én
Egy mobiltelefon-használó bekapcsolja a Twitter alkalmazást az okostelefonján Moszkvában 2021. március 10-én
Mihail Misusztyin miniszterelnök augusztus 3-án jóváhagyta annak a negyven alkalmazásnak a listáját, amelyeket 2024. január 1-jétől előre kell telepíteni minden számítógépre, mobiltelefonra, táblagépre és okostévére Oroszországban.
A lista az állami irányítású televíziós csatornák alkalmazásait, a Mir fizetési rendszert és az oroszországi közösségi hálózatokat tartalmazza. Az előre telepített alkalmazásokkal nem rendelkező eszközök kiskereskedőit akár kétszázezer rubel (761.000 forint) pénzbírsággal is sújthatják.
A lépés alapja az a 2021-ben elfogadott törvény, amely szerint a Digitális Fejlesztési Minisztérium dönti el, milyen alkalmazásokat kell előre telepíteni az Oroszországban értékesített eszközökre.
A kormány érvelése szerint ez a törvény „kísérlet a tisztességes játékszabályok kialakítására a külföldi vállalkozásokkal folytatott versenyben”, és célja „a hazai megoldások iránti kereslet ösztönzése” is.
Az Apple egyik legnagyobb cége 2021-ben megtagadta az orosz alkalmazások és szoftverek előzetes telepítését, és azzal fenyegetőzött, hogy elhagyja az orosz piacot. Ezt követően a dokumentumot Apple elleni törvénynek kezdték hívni. Néhány hónappal később kompromisszumos megoldásként a kütyükbe belekerült, hogy egy listából olyan alkalmazásokat lehet választani, amelyeket a felhasználó letölthet a készülék aktiválásakor.

A kínai Huawei és a Xiaomi, valamint a dél-koreai Samsung bejelentette, hogy kész megfelelni az új orosz követelményeknek.
XS
SM
MD
LG