Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szélsőségesség vádjával újabb 19 év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt


Alekszej Navalnij az ítélethirdetéskor 2023. augusztus 4-én
Alekszej Navalnij az ítélethirdetéskor 2023. augusztus 4-én

Az orosz ellenzéki politikus, Putyin rendszerének legfőbb bírálója jelenleg is börtönben van, mert korábban kilenc évre ítélték sikkasztásét. Most egyebek között szélsőséges közösség létrehozásában és finanszírozásában, a nácizmus rehabilitációjában és kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonásában találták bűnösnek.

A 47 éves Navalnijt egy Moszkvától 250 kilométerre keletre fekvő büntetés-végrehajtási telepen felállított bíróság ítélte el.

Az ügyészség, amely eredetileg 20 év börtönbüntetést kért a bírságtól Navalnijra, azt is indítványozta, hogy rendelje el: az ellenzéki politikus egy a legmagasabb biztonsági szintű, legszigorúbb minősítésű büntetés-végrehajtási telepen töltse le újabb büntetését. Ilyen helyeken az orosz törvények szerint az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott vagy „különösen veszélyes visszaesőknek” számító elítélteket tartják fogságban.

Navalnij a Facebookon reagált az ítéletre, mondván, az évek száma nem számít:

"Sok politikai fogolyhoz hasonlóan én is életfogytiglani börtönbüntetést kaptam. Ahol az életet az én életem vagy a rezsim élettartama alapján mérik."

Navalnij arra buzdította honfitársait, hogy ne adják fel az ellenállást, noha a Kreml megpróbálja megijeszteni az oroszokat, és megfosztaná őket az ellenállás akaratától.

Navalnij szerint az oroszokat arra kényszerítik, hogy feladják országukat "harc nélkül egy áruló, tolvaj és gazember bandájának... Ne veszítsék el az ellenállás szándékát" - fogalmazott közösségi oldalán az ellenzéki politikus.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elfogadhatatlannak nevezte az ítéletet, amely szerinte a Kreml önkényes válasza arra, ha valaki bátran és kritikusan felszólal az orosz rezsim ellen.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG