Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban hét évet kapott gyilkosságért egy börtönből toborzott egykori Wagner-zsoldos


Nem ez az első eset, hogy a börtönből toborzott egykori Wagner-zsoldosokat súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják ukrajnai szolgálatuk után. Képünk illusztráció.
Nem ez az első eset, hogy a börtönből toborzott egykori Wagner-zsoldosokat súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják ukrajnai szolgálatuk után. Képünk illusztráció.

Oroszországban hét év börtönre ítélték a Wagner-zsoldoscsoport egykori, börtönből toborzott harcosát, mert meggyilkolt egy háromgyermekes anyát, miután hazatért a távol-keleti Primorje térségébe az ukrajnai háborúból.

Az ottani bíróságok sajtószolgálata július 9-én közölte, hogy az Anucsino kerületi bíróság „enyhítő körülmények” figyelembe vételével hozta meg kevéssé szigorú ítéletét.

A vádlottat, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, abban találták bűnösnek, hogy 2023 októberében Anucsino falu közelében végzett egy 32 éves nővel, majd egy autóban hagyta áldozatát és a járművet felgyújtotta.

A helyi média akkoriban arról számolt be, hogy a férfit a Wagner 2022 decemberében toborozta az egyik börtönből, ahol gyilkosság, lopás és rablás miatt 10 év és 10 hónapos büntetését töltötte.

Miután Ukrajnában harcolt Oroszországért, 2023 júliusában három kitüntetéssel tért vissza a szülővárosába, Primorjébe.

Nem ez az első eset, hogy oroszországi börtönökből toborzott egykori Wagner-zsoldosokat súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolnak, miután letöltötték a szolgálatukat Ukrajnában.

Az Agentsztvo Telegram csatorna minapi jelentésében arról számolt be, hogy 2023. október 4-ig 27 embert öltek meg az ukrajnai háborúból hazatért egykori katonák, összesen 20 incidensben. Ezek közül 12 esetben, 19 áldozat meggyilkolásában volt Wagner-zsoldosok az elkövetők.

Az oroszországi bíróságok hajlamosak enyhe ítéleteket hozni az ő esetükben, "hazafiasságukra" hivatkozva, valamint "hozzájárulásukra" Oroszország Ukrajna elleni háborújához.

A Wagner néhai vezetője és alapítója, Jevgenyij Prigozsin 2023 június végén azt mondta, hogy a csoportja által a büntetés-végrehajtási intézetekből toborzott volt rabok közül összesen 32 ezren tértek haza, miután kegyelmet kaptak ukrajnai szerepvállalásukért.

Ukrajnáért harcolnak a Wagner-csoportban csalódott egykori orosz elítéltek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG