Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Wagner-lázadás ellenére emléket állítanak az Ukrajnában megölt fegyenc zsoldosoknak Oroszországban


A Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak és vele együtt meghalt kilenc társának rögtönzött emlékműve Moszkva központjában 2023. október 1-jén
A Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak és vele együtt meghalt kilenc társának rögtönzött emlékműve Moszkva központjában 2023. október 1-jén

Még mindig iskolákat, postahivatalokat, utcákat és más közterületeket neveznek el a Wagner-csoport Ukrajnában megölt, elítélt bűnözőkből lett zsoldosairól, annak ellenére, hogy a szervezet azóta meghalt vezetője, Jevgenyij Prigozsin tavaly júniusban fellázadt. Az árnyalatok ugyanakkor változnak.

A dél-oroszországi Volgográd polgármesteri hivatala január 17-én jelentette be, hogy a város egyik útszakaszát Alekszej Naginról, egy volt elítéltről nevezik el, aki a börtönből csatlakozott a Wagner-csoporthoz, és 2022 szeptemberében Bahmutnál halt meg a harcokban.

Annak ellenére, hogy 2023 júniusában a Wagner-csoport zendülést indított az orosz katonai vezetés ellen, és két hónappal később rejtélyes körülmények között repülőgép-szerencsétlenségben meghalt a vezetője, Jevgenyij Prigozsin, a települések országszerte továbbra is közterületeket neveznek el az Ukrajnában megölt zsoldosokról.

Úgy tűnik azonban, hogy a hatóságok a korábbinál jobban odafigyelnek a hősök kiválasztására, és egyre kevésbé hangsúlyos a kapcsolat a Wagner-csoporttal. Elemzők szerint az a cél, hogy növeljék az új önkéntesek ideológiai motivációját, valamint a már csatlakozott zsoldosok megnyugtatása, hogy nem felejtik el őket.

„A zsoldosok dicsőítését, akár a Wagner-, akár más csoporthoz tartoznak, egyértelműen támogatják a hatóságok és a propaganda” – mondta Ivan Preobrazsenszkij politikai elemző.

„Ez azért van, mert az orosz hadsereg lényegében zsoldossereggé vált, akár a védelmi minisztériummal kötött szerződések, akár a különböző »önkéntes« alakulatok révén. Ezek lényegében mind zsoldosok” – tette hozzá.

„Helyes értékrend”

Néhány hónappal azután, hogy 2022 februárjában Moszkva háborút indított Ukrajna ellen, a Wagner orosz börtönökben kezdett toborozni elítélteket a harcokhoz, és kegyelmet ígért nekik hat hónap szolgálat után. Végül több tízezren csatlakoztak, akik közül sokan hosszú büntetésüket töltötték szörnyű bűneikért. Több ezren meghaltak közülük a harcokban, de sok ezren tértek vissza fél év után Oroszországba szabad emberként.

Számos orosz városban felháborodtak a hivatalos kitüntetéseken, amelyeket olyan megölt férfiaknak adományoztak, akikre a helyiek rettegve emlékeznek mint bajkeverőkre és veszélyes bűnözőkre. A kegyelemben részesített elítéltek visszatérése viszonylag rövid ukrajnai szolgálatuk után sok esetben szintén súlyosbította a társadalmi feszültséget.

Naginnak ezzel szemben kevésbé színes civil múltja és erősebb katonai referenciái voltak. 2014-ben hét év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miután ellopott egy autót, és erőszakkal kényszerítette a tulajdonost egy fiktív adásvételi szerződés aláírására. A bírósági feljegyzések szerint a bíró elnéző volt, mert Nagin már teljesített katonai szolgálatot Csecsenföldön, Georgiában, Szíriában és Líbiában, és öt katonai kitüntetést kapott.

Ukrajnában egy Wagner-egység parancsnoka volt. A háború előtt Nagin a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szeparatistáknál szolgált, és az Oroszország által megszállt Krímben képezte ki az ottani harcosokat.

2022 májusában súlyosan megsebesült, de később visszatért a frontra. Jelentések szerint 2022. szeptember 21-én, 41 évesen halt meg. Kitüntették az Oroszország Hőse érdemrenddel, valamint az ukrajnai Donyecki és Luhanszki terület orosz megszállás alatt álló részeinek legmagasabb katonai kitüntetésével, valamint a Wagner-csoport platinacsillagával.

Alekszej Nagin emlékműve a volgográdi 93. számú iskolában
Alekszej Nagin emlékműve a volgográdi 93. számú iskolában

A volgográdi születésű férfi temetése nagy esemény volt a régióban, a szertartást a sztálingrádi csatának emléket állító múzeumban, az ikonikus Hív a szülőföld szobránál tartották. Prigozsin és Andrej Bocsarov, a Volgográdi terület kormányzója is részt vett az eseményen, amelyen bejelentették, hogy Vlagyimir Putyin elnök posztumusz Oroszország Hőse-kitüntetést adományozott neki.

Az egyik helyi iskolában már elneveztek róla egy osztálytermet, és emléktáblát is kapott abban az iskolában, ahová járt. Andrej Gimbatov, a volgográdi duma képviselője szorgalmazta, hogy az iskolát hivatalosan is nevezzék el róla, és felajánlotta, hogy maga fizeti az új feliratot.

„Kétségtelen, hogy ez segíteni fog abban, hogy Alekszej példáján keresztül a fiatalabb generációban erősödjön a hazaszeret, és helyes értékrendet neveljenek beléjük” – írta Gimbatov az önkormányzatnak.

Ehhez kapcsolódóan: Artyom nyomában: egy orosz család egy katona holttestét keresi

„Alulról jövő diplomácia”

A Naginról elnevezett utca ügyében Vlagyimir Marcsenko polgármester közleményében hangsúlyozta, hogy az ötlet „volgográdi polgárok egy csoportjától” származik. Denisz Eliszejev, a volgográdi városvezetés egykori tisztviselője – aki nem sokkal az Ukrajna ellen indított háború után elhagyta Oroszországot – a Szabad Európának azt mondta, hogy ez az állítás akár igaz is lehet.

„Lehetséges, hogy néhány rafinált volgográdi kitalálta, hogy átnevezteti az utcáját, abban a reményben, hogy világítást, járdát és jó minőségű burkolatot kap” – mondta.

„Elvégre az nem lehet, hogy ne takarítsák fel a havat vagy ne szedjék össze a szemetet egy olyan utcában, amelyet Oroszország egyik hőséről neveztek el” – tette hozzá.

„Arra számítok, hogy hónapokon belül más aktív helyiek, akik nem aszfaltozott, rossz minőségű utcában laknak, szintén kérni fogják, hogy nevezzék el az utcájukat Oroszország hőseiről. Nevezhetjük ezt alulról jövő diplomáciának is” – fogalmazott Eliszejev.

Maria Hudojarova, a Dozor háborúellenes mozgalom aktivistája szerint az a gyakorlat, hogy közterületeket neveznek el elesett zsoldosokról, része az ukrajnai háború legitimálásának, és fontos része a kormány „átfogó propagandájának”.

Wagner-zsoldosok sírjai az orosz Krasznodari területen, Bakinszkaja falu mellett 2023 januárjában
Wagner-zsoldosok sírjai az orosz Krasznodari területen, Bakinszkaja falu mellett 2023 januárjában

„A kormánypárti Telegram-csatornák posztjaiból ítélve (…) a hatóságok inkább figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy lopást követett el. Néhányan azt mondják, hogy a haza szolgálatával lemosta a bűnét” – mondta Hudojarova.

Megjegyezte, hogy a helyi bírósági nyilvántartásban már törölték Nagin nevét az aktákból.

„Fontosnak tartom, hogy folyamatosan emlékeztessük arra az embereket, hogy ezek a putyinista »hősök« bűnöket követtek el, sokan közülük elég súlyosakat” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jövőbeli demokratikus Oroszország polgárainak nem lesz lelkiismeret-furdalásuk, ha egyszer majd átnevezik ezeket a közterületeket.

Vitalij Votanovszkij nyugalmazott alezredes, aki Krasznodar város ügyeiről indított Telegram-csatornát, és nyomon követi a városban eltemetett Wagner-zsoldosok és orosz katonák számát, egyetértett Hudojarovával.

„Gondolom, ez addig fog folytatódni, amíg Putyin él. Aztán minden visszacsinálódik, és senki sem fog panaszkodni. Korábban Krasznodarban voltak transzparensek, amelyeken megölt fegyenc zsoldosok szerepeltek, de a lázadás után mindet eltávolították” – mondta Votanovszkij.

„Harc egy eszméért”

2023 őszén a Sztavropoli területen eltávolítottak egy emléktáblát, amely egy Ukrajnában megölt Wagner-zsoldos tiszteletére készült, miután a helyi nyugdíjas rendőrök panaszkodtak, hogy a férfit egy rendőrtiszt „szörnyű meggyilkolásáért” ítélték el.

Szergej Zsavoronkov politikai elemző szerint a hatóságok még nem alakítottak ki egységes politikát a Wagner-harcosokkal kapcsolatban.

„A hatóságok összességében kettős megközelítést próbálnak követni, mint a kínai hatóságok hozzáállása a kommunista diktátorhoz, Mao Ce-tunghoz – miszerint kétharmad részben igaza volt, egyharmad részben tévedett. A legdurvább gyilkosokat és erőszakolókat, akiknek Putyin megkegyelmezett, nem fogják tisztelni, de a mostani »hősök« között még mindig vannak olyanok, akik bűnözők voltak” – mondta az elemző.

Egy másik elemző, Preobrazsenszkij szerint a volgográdi hatóságok azért választották Nagint, mert olyan hazafias példaképet akartak, akinek bűnügyi múltja nem annyira taszító. Az egyik fő cél az volt, hogy motiválják a jövő önkénteseit.

„Az önkéntesek inkább egy eszméért mennek harcolni, mint pénzért” – mondta.

Írta Robert Coalson, a Szabad Európa munkatársa a Caucasus.Realities tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG