Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországi börtönében terroristának minősítették Navalnijt


Tüntetés az orosz elnök politikája ellen Berlinben 2021. április 21-én
Tüntetés az orosz elnök politikája ellen Berlinben 2021. április 21-én

„Szélsőséges és terroristaideológiát valló személlyé” minősítették oroszországi börtönében Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt.

A korrupcióellenes aktivista arról számolt be ügyvédje közvetítésével az Instagramon, hogy a büntetés-végrehajtási intézet illetékes bizottsága egyhangú döntéssel határozott a besorolásról. Ennek nyomán mostantól olyan rabruhát kell hordania, amelynek két lábán egy-egy zöld sáv fut végig.

Ugyanez a testület egyúttal megállapította, hogy már nem áll fenn nála a szökés veszélye, így eltörölték az erre vonatkozó besorolást. A 45 éves politikus és jogi képviselői korábban többször hangsúlyozták, hogy a szökésre hajlamos státusz kínzással ér fel, ugyanis emiatt az őröknek óránként fel kell ébreszteniük, hogy ellenőrizzék.

Navalnij közölte, hogy a terroristának bélyegzést általában „muszlimok, nacionalisták, futballfanatikusok” számára tartják fenn a börtönökben Oroszországban.

„Ez jó hír. A szélsőségesek és a terroristák ellenőrzése nem olyan fárasztó, mint a szökésre hajlamosaké. Őket senki nem ellenőrzi” – írta.

„Tartottam attól, hogy meg kell csókolnom Vlagyimir Putyin portréját vagy idézeteket kell tanulnom Dmitrij Medvegyevtől, de erre nem került sor. Mindössze kiraktak egy apró táblát a priccsem föle, miszerint terrorista vagyok” – tette hozzá.

Arra nem tért ki, milyen indokkal nyilvánították terroristának. A belügyminisztérium azonban az év folyamán „szélsőséges szervezetnek” minősítette az általa létrehozott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványt, illetve a hozzá kötődő többi szervezetet is.

Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG