Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországi határ menti területek támadásával vádolják Ukrajnát


Ukrán katonák a donyecki Bahmutnál 2023. július 2-án
Ukrán katonák a donyecki Bahmutnál 2023. július 2-án

Orosz jelentések szerint ukrán lövedékek csapódtak be a határ menti Kurszki és Belgorodi területen is szerdára virradóra, áldozatokról azonban nem érkeztek hírek.

Az ukrán hadvezetés arról számolt be, hogy heves harcok zajlanak a keleti Donyecki területen, főként Bahmut, Liman, Avgyijivka és Marjinka körzetében. Az utóbbi nap folyamán negyven összecsapás volt a harctéren.

„Katonáink folytatják a támadó műveleteket Bahmuttól délre és északra” – írták.

Arra is kitértek, hogy több mint tizenöt települést értek orosz tüzérségi csapások, köztük Vaszjukivkát, Markovét és Bohdanivkát.

A tájékoztatás szerint a megszálló csapatok fokozták felderítési tevékenységüket és szabotázsakcióikat a két ország közötti határ közelében található Sziverszkijnél.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz elit a következményeket várja Prigozsin lázadását követően

Eközben az Ukrajnával határos, oroszországi Kurszki és Belgorodi területen friss jelentések szerint ukrán lövedékek csapódtak be szerda hajnalban, áldozatok nincsenek.

„Valujki tűz alatt van az ukrán fegyveres erők részéről. A légvédelem működött, de keletkeztek károk” – írta Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó Telegramon.

Kurszki kollégája, Roman Sztarovojt pedig tudatta, hogy Tyotkino településen megrongálódott egy iskola és egy lakóépület.

Az ukrán hadsereg előző nap közölte, hogy csapást mért egy orosz alakulatra a donyeck Makijivkában, míg a Moszkva által beiktatott helyi hatóságok azzal vádolták meg Kijevet, hogy egy kórházat támadott, ahol egy civil életét vesztette, harminchat másik pedig megsebesült.

„A védelmi erők hatékony tűzerejének köszönhetően orosz terroristák egy újabb alakulata szűnt meg létezni az ideiglenesen megszállt Makijivkában” – húzták alá a kiadott közleményben.

Ezzel szemben Gyenyisz Pusilin, az orosz ellenőrzés alatt álló donyecki szakadár terület vezetője azt állította, hogy az ellenség „heves támadásokat” indított lakóövezetek és egy kórházkomplexum ellen.

Független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni egyik fél beszámolóját sem.

Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára leszögezte, hogy a védelmi erők jelenleg főként az orosz katonák, felszerelések, üzemanyagraktárak, parancsnoki központok, járművek, tüzérségi és légvédelmi fegyverek pusztítását célozzák, és különösen sikeresnek nevezte az utóbbi néhány napot ezen a téren.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG