Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar járványszigor európai mércével


Egy étterem vendégei maszkban beszélgetnek Nyíregyházán, 2020. november 2.
Egy étterem vendégei maszkban beszélgetnek Nyíregyházán, 2020. november 2.

Szigorító intézkedéseket, éjszakai kijárási tilalmat és a szórakozóhelyek bezárását jelentette be a kormány. A környező országok járványügyi szigorításaihoz képest a magyarországi intézkedések enyhébbnek tűnnek. Néhány példa a különbségekre.

Ezeket az intézkedéseket jelentette be kedd este Orbán Viktor miniszterelnök, majd pár órával később, még éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben is a veszélyhelyzet – vagyis a rendkívüli jogrend – kihirdetéséről szóló kormányrendelet, valamint a szigorításokat tartalmazó jogszabály.

A legfontosabb új hazai intézkedések

  • A kormány Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Az erről szóló kormányrendelet november 4-én, szerdán hatályba is lépett.
  • Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon, ez azonban csak november 5-én lép életbe. A korlátozás szerint éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Azt csak munkavégzés, a munkavégzés helyére történő közlekedés, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából lehet elhagyni, vagy ha egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet áll fenn, illetve életvédelmi céllal. Ha az Országgyűlés a rendelet hatályát meghosszabbítja, akkor a kijárási korlátozás fenntartásról a kormány legkésőbb november 30-án dönt.
  • Bezárják a szórakozóhelyeket. Ez a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint csak a „zeneszolgáltatást főszolgáltatásként” nyújtó helyekre vonatkozik. Ott, ahol a részvétel előre megváltott ülőhelyhez kötött, kinyithatnak, ahogyan a korábbi rendelkezéseknek megfelelően a vendéglátóhelyek is nyitva tarthatnak este 11 óráig nyitva tarthatnak.
  • A kulturális rendezvényekre és helyszínekre, a mozielőadásokra, a nem nemzetközi sportrendezvényekre vonatkozó új szabály, hogy ezeket ugyan meg lehet tartani, de a nézőtéren a nézők - a páholyok kivételével - csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, vagyis két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem foglalhatják el. Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. A 1,5 méteres távolságot meg kell tartani a páholyokban, a létesítmény területén, a kulturális vagy sportrendezvények szünetében, valamint a helyszínen található vendéglátó üzletben is. A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.
  • A tömegközlekedéssel kapcsolatban a kormányrendelet előírja, hogy Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaságok november 5-éig kötelesek járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint 15 óra és 19 óra közötti időszakokra. A járatsűrítési tervet Budapest Főváros Kormányhivatala, illetve a megyei jogú város illetékessége szerinti megyei kormányhivatala hagyja jóvá.
  • A kormány döntött arról is, hogy nem kell parkolási díjat fizetni a járvány terjedésének megelőzése érdekében.

Karácsony Gergely: nem ártott volna egy egyeztetés

Az elsők között reagál Budapest főpolgármestere a miniszterelnök bejelentéseire, egyebek között a tömegközlekedést és a parkolást érintőkre. Karácsony Gergely a közösségi oldalán arról ír, hogy sok helyen már most is teljes kapacitáson üzemel a tömegközlekedés, alacsonyabb kihasználtsággal. Az ingyenes parkolás és a járvány megfékezése között a főpolgármester szerint alighanem nincs olyan szoros összefüggés, mint „az ingyenes parkolás és sok önkormányzat nehezen kezelhető bevételkiesése között”.

A főpolgármester, aki „a politikai lózungoktól mentes őszinte beszédet” is hiányolta, azt írta, hogy a Fővárosi Önkormányzat szerdán foglalkozik a saját hatáskörében meghozható döntésekkel.

Néhány más példa az európai járványszigorra

A most bejelentett magyarországi intézkedések összességében korántsem olyan erősek, mint amilyeneket a szomszédos vagy a legtöbb európai országban már napokkal korábban bevezettek.

Belgiumban egy hete szigorítottak

Az országban a kontinensen az egyik legsúlyosabb a járványhelyzet. Flandriában éjfél után, Belgium többi részén pedig este 10 óra után általános kijárási tilalom érvényes. Vásárolni csak egyedül vagy kettesben lehet, és egy ember maximum 30 percig tartózkodhat az üzletben. A kulturális intézményeknek, néhány kivételes program megtartásán kívül zárva kell tartaniuk.

Németország és a "lockdown light"

Németországban november 2-án léptek életbe a sajtóban csak lockdown lightként emlegetett újabb, járványlassító korlátozások, amelyek a tervek szerint a hónap végéig lesznek érvényben. Itt nincs kijárási korlátozás, és a tartományok között van némi eltérés a szigorításokban. A legfőbb új szabály, hogy a fertőzésveszéllyel járó közvetlen testi kapcsolatok csökkentése érdekében legfeljebb két háztartás tagjai és maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Országszerte érvényes, hogy a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és az éttermek csak elvitelre főzhetnek.

Felfüggesztik a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. Itt vannak eltérések a tartományok között, van ahol például a botanikuskertek nyitva lehetnek.

Belarusz: maszkot viselő fiatalok
Belarusz: maszkot viselő fiatalok

Olaszország velünk együtt szigorított, de sokkal erőteljesebben

Itáliában csütörtökön lépnek életbe, és legalább december 3-áig lesznek érvényben a járvány terjedésének lassítását célzó intézkedések. Este tíz és hajnali öt óra között országos kijárási tilalom lép életbe. Korábban csak néhány régióban vezettek be hasonló korlátozást.

Bezárják a múzeumokat és a kiállítótermeket, felső létszámkorlátot vezetnek be a tömegközlekedési eszközökön, és bátorítják az otthoni munkavégzést. A bevásárlóközpontokat hétvégére bezárják, csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és újságosbódék maradhatnak nyitva. A hatévesnél idősebb diákoknak az osztályteremben is kötelező lesz a maszk viselése, a középiskolás diákok esetében pedig digitális oktatásra állnak át.

Általános karantén Franciaországban

Franciaországban a második hullám kezdetekor városonként és régiónként eltérő szabályozásokat vezettek be, de október végére már a lakosság kétharmada a legszigorúbb járványügyi intézkedések alá tartozott. Végül a karanténszabályokat kiterjesztették az egész országra. Október 30-tól lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire. A karantén alatt tilos a régiók között utazni, és az otthonukat is csak indokolt esetben, például munkába indulás vagy bevásárlás miatt hagyhatják el az emberek, és az utcára lépéskor egy űrlapon kell megjelölniük az úticéljukat.

Bezártak a nem létszükségletet kielégítő üzleteket és szolgáltató egységeket, az egyetemi oktatás áttért a digitális rendre, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva vannak. A korlátozások legalább december 1-jéig maradnak érvényben.

Egy anya a kislányára igazítja a maszkot, mielőtt kezdődik az iskolai tanítás Franciaországban.
Egy anya a kislányára igazítja a maszkot, mielőtt kezdődik az iskolai tanítás Franciaországban.

Ausztriában a legszigorúbb a kijárási tilalom

Ausztriában november 3-án, a bécsi terrortámadás másnapján léptek életbe az újabb szigorítások. Éppen nyugati szomszédunknál - amelyet a magyar kormányfő a járványhelyzetben „laboratóriumként” emleget - a legszigorúbb a kijárási korlátozás.

Az új szabályok alapján este 8 és reggel 6 között kijárási tilalom lesz érvényben, nem nyithatnak ki a kulturális intézmények és a szórakozóhelyek, az éttermek és kávézók csak elvitekre adhatnak ételt és italt. Hiába kezdődhetne el a síszezon, nem fogadhatnak új vendégeket a szállodák sem, kivéve néhány, speciális céllal érkező utazót.

Szlovákia a részleges korlátozások mellett döntött

Északi szomszédunknál a legtöbb iskolában bevezették a távoktatást, a lakosok pedig itt is csak indokolt esetben mehetnek az utcára. A határok nyitva vannak, de november 2-tól csak friss negatív teszttel lehet belépni az országba. A beutazókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Csehország így védekezik

Csehországban, ahol november 4-től ötnaponként általános szűrésnek, antigéntesztnek vetik alá az összes idősotthon lakóját és személyzetét, november 20-ig szükségállapot van érvényben.

Itt már október 28-án bevezették a kijárási tilalmat, amely 21 órától hajnali 5 óráig tart, és csak a munkahelyi vagy a családi látogatások jelentenek alóla kivételt. Korlátozták a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát. A maszkviselés mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Nagy-Britannia karanténban

A szigetországban november 5-én lépnek életbe az új szigorítások, amelyek december 2-ig lesznek érvényben. Az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonukat. Ezek közé tartozik a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés.

XS
SM
MD
LG