Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Országos légiriadót rendeltek el Ukrajnában


Oroszországból indított rakéták az ukrajnai Harkivi területen 2023. február 16-án
Oroszországból indított rakéták az ukrajnai Harkivi területen 2023. február 16-án

Eközben továbbra is heves harcok dúlnak az ország keleti részén, ahol a biztonsági erők eddig sikerrel verték vissza az inváziós csapatok előretörési kísérleteit.

Hétfőn országos légiriadót rendeltek el a hatóságok, miután az orosz hadsereg öt rakéta- és tizenhárom légicsapást mért a polgári infrastruktúrára. Két iráni gyártású öngyilkos drónt is bevetettek, azonban a légvédelem mindkettőt leszedte.

A megszállók nyolcvanegy támadó műveletet hajtottak végre az utóbbi 24 órában a donyecki Bahmut, Avdijivka és Sahtarszk környékén, illetve a harkivi Kupjanszknál.

Moszkva már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erőfeszítéssel próbálja bevenni a várost. Elemzők szerint ennek nem lenne komoly stratégiai fontossága, inkább szimbolikus jelentősége van, ami kihatással lehet a harci morálra is.

Ehhez kapcsolódóan: Még katasztrofálisabb irányt vehet az orosz–ukrán háború

A kijevi vezérkar hétfőn „tömeges dezertálásról” számolt be a frontra küldött besorozott orosz katonák részéről. Ezt az állítást független forrásból nem lehet megerősíteni.

„A politikai munkával is megbízott orosz parancsnokhelyettesek aktívan próbálnak tenni a dezertálás ellen a katonák körében” – írták.

Az ukrán légierő négy légicsapást mért orosz célpontokra, egyebek mellett megsemmisítve egy Szu–25 típusú katonai repülőgépet. Az égő roncsról fényképet is közzétettek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében elmondta vasárnap, hogy lelőttek egy orosz repülőgépet a donyecki Avdijivka közelében.

Emellett az Oroszország által még 2014-ben illegálisan bekebelezett Krím félsziget felszabadításáról is beszélt, ami „történelmileg véget vetne” az ukrajnai élet megzavarását célzó orosz kísérleteknek szavai szerint.

„Február 26-án ünnepeljük a Krím és Szevasztopol elfoglalásával szembeni ellenállás napját” – közölte, rámutatva, hogy az orosz agresszió a félsziget elfoglalásával kezdődött, így logikus lenne, hogy a terület visszafoglalásával is záruljon le.

Ezzel párhuzamosan Washington is élesen elítélte a Krím félsziget kilenc évvel ezelőtti elcsatolását, ami a külügyminisztérium közleménye szerint a nemzetközi jog, illetve Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának súlyos megsértésével járt.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb kétmilliárd dolláros katonai támogatást jelentett be Washington

„Az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni a félsziget Oroszország által szándékozott annektálását. A Krím Ukrajna része” – szögezték le.

A mopedes nagymama, aki élelmet és szállást ad az ukrán csapatoknak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:37 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG