Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Országos tanévnyitóval és hídfoglalásokkal készülnek szeptemberre a tanár-diák tüntetések szervezői


Diákok tüntetnek a miniszterelnök hivatala előtt a budai Várnegyedben, a Karmelita kolostornál 2023. április 24-én
Diákok tüntetnek a miniszterelnök hivatala előtt a budai Várnegyedben, a Karmelita kolostornál 2023. április 24-én

Országos Közös Akarat (OKA) néven új kezdeményezést indított a Civil Bázis, az Egységes Diákfront (EDF) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Szeptember 1-jére országos tanévnyitóval, szeptember 15-re Kossuth téri tüntetéssel, majd több városban is demonstrációkkal készülnek.

Augusztusban országjárást terveznek közös céljaik eléréséhez, ahol helyi bázisokat hoznának létre, illetve elindítják a Dialógus az Oktatásért nevű kezdeményezést – írja a Telex. Kevesebb beszédet és több hídfoglalást ígértek szeptemberre.

Azonnali ötvenszázalékos béremelés; legyen a sztrájk alapjog; új esélyteremtő Nemzeti alaptanterv és a bosszútörvény visszavonása – ezek a fő követeléseik. Szerintük amíg ezeket nem érték el, addig nincs értelme másról beszélniük. Terveik szerint az OKA nem csak a közoktatásról szól majd: az egészségügyi, a szociális, a kulturális, a közszférában és a közlekedésben dolgozók, a kis- és középvállalkozók érdekeit is képviselni szeretnék.

Szilágyi Kitti, a Civil Bázis tagja azt mondta: szeptember 1-jén a Kossuth téren rendezik meg az országos tanévnyitót, ahol egy plenáris ülést tartanak civil és érdekvédelmi szervezetek, valamint politikai pártok részvételével. Szeptember 15-re egy nagy, demokrácianapi tüntetést szerveznek – mondta Perlaki-Borsos Noel, az EDF elnökségi tagja. Mint mondta, „kevesebb beszédre és több hídfoglalásra” kell majd számítani – írja a Népszava. Szeptember 22-én országszerte valamennyi városban, községben terveznek megmozdulásokat.

Korábbi cikkünk a témában: Státusztörvény: több mint kétezer pedagógus már felmondott

Mészáros Bence, az EDF elnökségi tagja bejelentette: nyáron, valamint szeptemberben országjárásra indul a diákszervezet, terveik szerint mintegy negyven városban tartanak majd nyilvános fórumokat, alapítanak helyi bázisokat. A tüntetéseken való részvételre országbérlettel biztosítanának lehetőséget, hogy mindenki el tudjon utazni például Budapestre, hogy kifejezze szolidaritását. A bérletek vásárlását közösségi finanszírozásból oldanák meg.

A PDSZ Országos Választmányának tagja, Ravasz Ágnes a Népszavának azt mondta: folyamatos kapcsolatban vannak más szervezetekkel, például a Pedagógusok Szakszervezetével, a Tanítanék Mozgalommal, őket is várják majd az OKA-ba. Hozzátette: szeretnék, hogy ősszel a PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottságának tárgyalásai is folytatódjanak a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárságával. A tanévkezdéssel kapcsolatban úgy vélekedett: több iskolában sorra mondanak fel a pedagógusok a státusztörvény miatt, hatalmas a bizonytalanság, az intézményvezetők most nem tudnak tervezni, vagy folyamatos újratervezésben kell gondolkodniuk, így előre láthatatlan, hogy szeptemberben mi lesz az iskolákban.

XS
SM
MD
LG