Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orvosok tízezrei továbbra is sztrájkolnak az Egyesült Királyságban


Sztrájkoló ápolók egy londoni kórháznál 2022. december 15-én
Sztrájkoló ápolók egy londoni kórháznál 2022. december 15-én

A bérrendezési vita részeként újabb négynapos munkabeszüntetésbe kezdtek pénteken a rezidensek a szigetországban.

Ötödik alkalommal lépnek sztrájkba az érintettek az utóbbi hónapokban, ezúttal kedd reggelig tart az akció a tervek szerint. A résztvevők között olyanok is vannak, akik csak néhány napja kezdtek dolgozni a brit állami egészségügyi szolgálatnál (NHS).

A szervezet számításai szerint a munkabeszüntetés miatt elhalasztott vagy törölt műtétek és időpontok száma eléri az egymilliót, ami napi egymilliárd font értékű kárt okoz.

Ehhez kapcsolódóan: Ápolók tízezrei kezdtek sztrájkba az Egyesült Királyságban

A mintegy 75 ezer rezidenst tömörítő Brit Orvosszövetség (BMA) 35 százalékos béremelést akar elérni, hogy a fizetések reálértéke visszaálljon a 2008-as szintre. A kormány mindössze hat százalékba hajlandó beleegyezni. Rishi Sunak miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem lesz több tárgyalás ez ügyben.

Sumi Manirajan, a BMA egyik vezetője figyelmeztetett, hogy nap mint nap szemtanúja annak, hogy sok kollégája a kiégés szélén áll.

„Csupán annyit kérünk, hogy a fizetésünk érje el a 2008-as szintet. Nem kérünk emelést” – szögezte le a 29 éves rezidens.

„Vannak barátaim, akik egy év után távoztak az NHS-től, elmentek inkább Ausztráliába” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Tiltakozó akcióba kezdtek az oktatók mintegy száznegyven brit egyetemen

A londoni kormány azt hangoztatja, hogy a felajánlott béremelés tisztességes, a szakszervezet által kért összeg pedig tovább erősítené az inflációt az országban.

Az Egyesült Királyságban számos más európai államhoz hasonlóan több ágazat dolgozói is azt követelik, hogy korrigálják a magas inflációval a béreket.

Múlt hónapban közalkalmazottok milliói számára jelentettek be fizetésemelést, például a pedagógusok számára is 6,5 százalékot.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG