Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltakozó akcióba kezdtek az oktatók mintegy száznegyven brit egyetemen


Tanzil Chowdhury, a londoni Queen Mary Egyetem oktatója 2023. augusztus 3-án
Tanzil Chowdhury, a londoni Queen Mary Egyetem oktatója 2023. augusztus 3-án

Béremelést és a munkakörülmények javítását követelik az oktatók, akik tiltakozásként megtagadták hallgatóik teljesítményének osztályozását, így sokan emiatt nem is kaphatták meg a diplomájukat időben.

Hafsa Yusuf, a Queen Mary Egyetem irodalom szakos diákja előző héten vehette volna át a diplomáját. A 21 éves nő nagyjából kétszáz fontot költött ruhakölcsönzésre, illetve vonatjegyekre, hogy családtagjai is részt vehessenek a ceremónián. Két héttel a nagy nap előtt azonban a londoni intézmény értesítette, hogy az akadémiai dolgozók országos akciója miatt egyelőre nem lehetséges a bizonyítvány kiállítása.

Mintegy száznegyven brit egyetemen lépett sztrájkba az oktatók egy része. Megtagadták a félévi munka osztályozását, így is demonstrálva a béremelésért és a munkakörülmények javításáért.

„A jelenleg zajló bojkott miatt nem volt elég jegyem annak megerősítéshez, hogy végeztem. Rendesen fizettünk mindannyian, majd két héttel előtte kaptunk egy e-mailt, miszerint nem mehetünk” – mondta a diák.

Aláhúzta: családja nagy része az Egyesült Királyságban él, de másoknak repülőjegyet kellett venniük, hogy rokonaik is jelen lehessenek az eseményen.

Ehhez kapcsolódóan: Nemierőszak-kultúra a brit iskolákban – sokkoló vallomások

Az idén áprilisban kezdődő munkaügyi vita miatt Cambridge-től Edinburghig több ezren nem tudtak lediplomázni eredeti tervüknek megfelelően.

Nem tudni pontosan, hány hallgató érintett, egy szakmai szervezet becslése szerint azonban akár tízezrekről is szó lehet, akik csak jövőre kaphatják meg az oklevelüket.

Yusuf arról számolt be, hogy egyetemén csak az ő szaktársai között legalább százharmincan érintettek, sokan így nem is biztosak abban, hogy megkezdhetik-e a munkát vagy további tanulmányaikat.

A külföldi diákok helyzete különösképp aggasztó, mind a tartózkodási státuszukat, mind a költségeiket illetően.

Ehhez kapcsolódóan: Sorra zuhannak ki az uniós konzorciumokból a hazai egyetemi kutatóközpontok

Saja Altamimi sem kaphatta meg a diplomáját, ennek ellenére hangsúlyozta, hogy másokhoz hasonlóan ő sem az oktatókra haragszik, inkább az intézmény vezetőire, akik – bár rendezhették volna a helyzetet – még csak tárgyalást sem kezdtek a panaszokról.

A fiatal nő a diplomaosztóra azért elment, ahol „Rendezzék a vitát!” feliratú vállszalagot viselt, ezzel is szolidaritását fejezve ki a tanárokkal.

Egyesek az oklevél átvételét követően visszautasították a kézfogást a dékánnal, mások azt skandálták, hogy „Fizessék meg a dolgozóikat!”

Az akadémiai dolgozókat képviselő szervezetek egyike is az intézményvezetőket hibáztatta azért, hogy a diákok késedelmet szenvednek. Kiemelték, hogy ki lehetne gazdálkodni egy tízszázalékos béremelést, de erre sem hajlandók, miközben a fizetések reálértéke az utóbbi tíz évben 20-25 százalékkal csökkent.

„Noha voltak fokozatos emelések, ezek jócskán az infláció mértéke alatt maradtak” – mutatott rá Tanzil Chowdhury, a Queen Mary Egyetem jogászprofesszora.

Hangsúlyozta, hogy a brit felsőoktatásban dolgozók többsége túlterhelt, ráadásul bizonytalan a szerződésük, ezáltal „hónapról hónapra, évről évre dolgoznak”.

Ehhez kapcsolódóan: PDSZ: A végrehajtási rendeletből sem derül ki, mennyit fognak keresni a tanárok

Az egyetemeket képviselő szervezet tudatta, hogy nem lesz béremelés idén, de készek tárgyalni a többi ügyről, például a munkateherről és a szerződésformákról. Leszögezték, hogy a legtöbb intézményt nem érinti a sztrájk, és amelyeket igen, ott is mindössze a diákok elenyésző része nem tudott lediplomázni emiatt.

Egyes hallgatók a per lehetőségét tanulmányozzák szerződésszegés miatt. „Több száz, több ezer fontot fizetünk. A nemzetközi diákok tandíja egetverően magas. Arra számítunk, hogy időben megkaphatjuk a jegyeinket, a diplománkat (…) Felteszi az ember a kérdést, hogy akkor miért is fizetünk. Miért vertem magam adósságba, ha a végén még csak nem is lesz diplomaosztóm?” – mondta Yusuf.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG