Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Oscar-díj és az ellenzék: sok ukrán számára a Navalnijról-dokumentumfilm győzelme az „orosz probléma” része


A dokumentumfilm – Navalnij címmel -- amely nyomon követi a jelenleg bebörtönzött politikus és korrupcióellenes harcos felépülését a 2020 augusztusában történt majdnem halálát okozó idegméreggel történt mérgezéséből, amelyért Putyint okolja.
A dokumentumfilm – Navalnij címmel -- amely nyomon követi a jelenleg bebörtönzött politikus és korrupcióellenes harcos felépülését a 2020 augusztusában történt majdnem halálát okozó idegméreggel történt mérgezéséből, amelyért Putyint okolja.

Moszkva halálos támadásai közepette sok ukrán bizalmatlan és elutasító az orosz ellenzékkel szemben, annak ellenére, hogy a Kreml a közös ellenségük. Ezt mi sem szemlélteti jobban, mint a Navalnij című dokumentumfilm Oscar-díja miatti felháborodás.

Közös ellenségük Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki egy olyan inváziót indított el, amely több tízezer embert halálát okozta Ukrajnában, miközben hazájában ellenzékieket zár börtönbe, korlátozza a szabadságjogokat és eltiporja a másként gondolkodókat.

De több mint egy évvel azután, hogy megkezdődött Moszkva nagyszabású offenzívája, amely révén eszkalálta a Donbasz régióban csaknem egy évtizede kitört háborút, sok ukrán bizalmatlan és elutasító az orosz ellenzékkel - és különösen Putyin legjelentősebb ellenfelével, Alekszej Navalnijjal szemben.

Ezt mi sem szemlélteti jobban, mint az Oscar-díj, amelyet a március 12-én Hollywoodban megrendezett gálán a Navalnij című dokumentumfilm nyert el. A film nyomon követi a jelenleg bebörtönzött politikus és korrupcióellenes harcos felépülését a 2020 augusztusában történt, majdnem halálát okozó idegméreggel történt mérgezéséből, amelyért Putyint okolja.

Az Egyesült Államokban és Nyugaton sokak számára az idei legjobb dokumentumfilmnek járó díjat az ukrajnai orosz inváziót elítélő alkotásnak kellett volna kapnia. A dokumentumfilm kanadai származású rendezője, Daniel Roher köszönőbeszédében kifejtette, hogy Navalnijt azért büntetik, „amit ő... Vlagyimir Putyin igazságtalan ukrajnai agressziós háborújának nevez""

Daniel Roher rendező tart beszédet, miközben átveszi a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat Los Angelesben március 12-én.
Daniel Roher rendező tart beszédet, miközben átveszi a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat Los Angelesben március 12-én.

Az Egyesült Államokban és Nyugaton sokak számára az idei legjobb dokumentumfilmnek járó díjat az ukrajnai orosz inváziót elítélő alkotásnak kellett volna kapnia. A dokumentumfilm kanadai származású rendezője, Daniel Roher köszönőbeszédében kifejtette, hogy Navalnijt azért büntetik, „amit ő... Vlagyimir Putyin igazságtalan ukrajnai agressziós háborújának nevez".

De számos ukrán számára - Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadójától kezdve újságírókon, aktivistákon át a közösségi média használókig és az utca egyszerű emberéig - Navalnij dicsérete Hollywood részéről a legjobb esetben is tudatlanság és naivitás, a legrosszabb esetben pedig szépítgetés, ami tiszteletlen és káros a nemzetük leigázására irányuló orosz fegyveres hadjárat ellen küzdelmükkel szemben.

A díjazással kapcsolatos ellenségeskedést több tényező is táplálta, amelyek egy része az orosz ellenzékkel szembeni általánosabb bizalmatlanságból fakadt, más részük pedig szorosan kapcsolódik Navalnij ellentmondásos alakjához. A sokáig szimpátiával szemlélt ellenzékit világszerte górcső alá vettek rasszistának és idegengyűlölőnek tartott korábbi kijelentései miatt. Ukrajnában pedig különösen a Krímről, az Oroszország által 2014-ben megszállt és elfoglalt fekete-tengeri félszigetről tett megjegyzései váltottak ki bírálatokat.

Egyes ukránok körében Navalnij múltbéli megjegyzései miatt felmerült a gyanú, hogy ő is Putyinhoz hasonlóan gondolkodik, azaz Ukrajna nem is igazi nemzet és csakis a Moszkva által uralt „orosz világ" részeként létezhet.

Az orosz propaganda szaga


Navalnij egy uzsonnásdobozba csomagolt szendvics, amelyet a világ körül hordoznak bizonyítékként arra, hogy Oroszországban még mindig van ellenzék" - írta Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai Lviv városának szókimondó polgármestere a Twitteren az Oscar-díj átadását követő napon. Az Oscar-szobrocska, vélekedett, most „bűzlik az orosz propagandától".

Szadovij egy 2014-es rádióinterjúban tett megjegyzéseire utalt vissza, amelyben Navalnij kifejtette, hogy Moszkva „minden nemzetközi szabály durva megsértésével" foglalta el a Krímet, de azt jósolta, hogy a félsziget sokáig de facto Oroszország része marad, és „belátható időn belül" nem fog visszakerülni Ukrajnához"

Julija Navalnaja, a bebörtönzött ellenzéki Alekszej Navalnij felesége beszél lánya, Darija és Daniel Roher rendező mellett az Oscar-díj átadásán március 12-én.
Julija Navalnaja, a bebörtönzött ellenzéki Alekszej Navalnij felesége beszél lánya, Darija és Daniel Roher rendező mellett az Oscar-díj átadásán március 12-én.

Szarkasztikusan visszakérdezett, hogy a Krím vajon egy „szalámis szendvics-e, amelyet oda-vissza kell adni".

Támogatói arra mutatnak rá, hogy azóta Navalnij megváltoztatta nyilvános álláspontját a Krímről és felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna nemzetközileg elismert határait. A múlt hónapban 15 pontból álló nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte az „igazságtalan agressziós háborút", amelyet Putyin szerinte „nevetséges ürügyekkel... indított el" és felszólította Oroszországot, hogy „hagyja abba az agressziót, fejezze be a háborút és vonja ki minden csapatát Ukrajnából".

Sok ukránt azonban továbbra sem győzött meg – ők arra hivatkoznak, hogy Navalnij a 2000-es években ultranacionalista felvonulásokon vett részt Oroszországban és támogatta Oroszország 2008-as Grúzia elleni agresszióját, amelyért azóta bocsánatot kért. Nem kért bocsánatot azonban korábbi kijelentéseiért, amelyeket kritikusai rasszistának tartanak és amelyek hozzájárultak ahhoz a gyanúhoz Ukrajnában és a volt Szovjetuió más országaiban, hogy orosz soviniszta, akinek a régióra vonatkozó politikája - ha valaha is hatalomra kerülne - alig különbözne Putyinétól.

„Navalnij azzal érdemelte ki az Oscar-díjat, mert tökéletesen játszotta egy orosz ellenzéki szerepét" - viccelődött nemrég Anton Tyimosenko ukrán stand-up komikus, tömören kifejezve azt a széles körben elterjedt meggyőződést, hogy a Kreml és ellenfelei valójában egyazon érem két oldala.

Egyesek számára ezt a benyomást elmélyítették az ellenzék és az orosz oligarchák közötti kapcsolatokra utaló jelek. Utóbbiakat széles körben Putyin rendszere részeként tartanak számon, még akkor is, ha hangosan nem támogatták a Kremlt vagy az ukrajnai inváziót.

Ilyen például az a botrány, amely ebben a hónapban robbant ki, miután Leonyid Volkov, Navalnij egyik vezető munkatársa felfüggesztette politikai és közéleti tevékenységét, miután először tagadta, hogy aláírta volna azt a levelet, amelyben az Európai Unió szankcióinak feloldása mellett érvelt néhány londoni székhelyű orosz oligarcha esetében, majd később mégis elismerte, hogy aláírta. Ukrajnában ezek a fejlemények tovább növelték a kétségeket, hogy valójában hová húz az orosz ellenzék szíve.

Már a tavalyi nagyszabású invázió előtt is széles körben kétségek merültek fel Ukrajnában azzal kapcsolatban, hogy Oroszország képes-e megváltoztatni a többi volt szovjet köztársasággal szembeni hozzáállását, függetlenül attól, hogy ki van hatalmon a Kremlben. A „posztimperialista trauma hatással van az oroszokkal és az orosz politikusokkal kapcsolatos minden érzésünkre" - mondta Tarasz Berezovec, ukrán politikai elemző, aki jelenleg katonatiszt, a Szabad Európának 2021 elején.

Nem csak Putyin háborúja


A Navalnij-dokumentumfilm Oscar-díja is felmérgesítette az ukránokat, akik azzal a váddal lépnek fel, hogy a Nyugaton sokan csak Putyinra akarják hárítani az orosz agresszió minden felelősségét, holott szerintük a felelősség messze túlterjed az elnökön.

Miroszlava Barcsuk, elismert ukrán újságíró és a PEN Ukrajna alelnöke blogjában azt írta, hogy a díj odaítéléséről szóló döntés azt bizonyítja, hogy „a multinacionális globális filmipar számára ez Putyin háborúja, nem pedig Oroszországé" - ez a megközelítés gyakorlatilag felmenti az oroszok többségét a felelősség és a bűnösség alól.

Egy munkás átfest egy Navalnij-graffitit Szentpéterváron 2021 áprilisában. A felirat: „Korunk hőse".
Egy munkás átfest egy Navalnij-graffitit Szentpéterváron 2021 áprilisában. A felirat: „Korunk hőse".

„Vannak „más" (valódi, egyes) oroszok, akik egyszerűen áldozatok. Őket nemhogy nem kellene kiközösíteni, hanem jutalmazni és tisztelni kellene, még a „krími szendvicsek" kellemetlen története ellenére is" - írta.

Ezt a hangsúlytévesztés érzését tovább fokozta, hogy a Navalnij-film olyan kategóriában győzedelmeskedett, amelyben az Szilánkokból készült ház (A House Made Of Splinters) című, dán-ukrán-svéd-finn koprodukcióban készült, nagy sikerű dokumentumfilm is szerepelt. Ez a kelet-ukrajnai Liszicsanszkban található árvaházban élő gyerekek történetét meséli el, akiknek családjait a 2014-ben kitört donbászi háború szakította szét vagy tette tönkre.

A Szilánkokból készült ház rendezőasszisztense és producere, Azad Szafarov az Oscar-díj átadása után nem rejtette véka alá csalódottságát és azt mondta, hogy a Donbászról szóló filmnek kellett volna nyernie.

"De... ismét bizonyítékot kaptunk arra, hogy az orosz propaganda nagyon jól működik, és tudja, hogyan kell álhősöket népszerűsíteni ott, ahol nincsenek is hősök" - közölte.

Hasonló érzelmek nyilvánultak meg abban, ahogyan a közösségi médiát elárasztották azok a képek, amelyeken Navalnij felesége, lánya és fia Los Angelesben ünnepelnek, szembe állítva ezt a háborús Ukrajna mindennapjainak brutális valóságáról készült képekkel.

Politikán kívül?


Mivel a háború kimenetele több mint egy évvel a nagyszabású invázió kezdete után bizonytalan, az Egyesült Államok és a Nyugat támogatásának fenntartása Ukrajna számára kiemelt fontosságú és a Navalnijnak adott díj nem az idei Oscar-gála egyetlen olyan aspektusa volt, amely felháborodást keltett Kijevben.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia állítólag már másodszor utasította el Zelenszkij kérését, hogy felszólalhasson a ceremónia alatt. Az ukrán tisztviselők kifogásolták ezt a döntést.

Video: A Navalnijról szóló Oscar-díjas film rendezője mesél arról, hogyan készítette el a dokumentumfilmet.

Director Of Oscar-Winning Navalny Documentary Captured 'Extraordinary' Moments
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:52 0:00

„Ha az Oscar a politikán kívül van, akkor hogyan kell értenünk Navalnij dokumentumfilmes kiáltványt, amelyben túlcsordul az orosz belpolitika?" - kérdezte Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó. „Ha Oscar kívül áll az ukrajnai háború és az ukránok tömeges népirtásának kontextusán, akkor miért beszélnek állandóan humanizmusról és igazságosságról?"

Dmitro Kuleba külügyminiszter a Bild című német lapnak azt mondta, hogy „nevetséges" és „képmutató", hogy a legjobb nemzetközi játékfilm díját a háborúellenes Nyugaton a helyzet változatlan című filmnek adták, ugyanakkor nem engedték, hogy az ünnepségen felszólaljon egy olyan elnök, „aki a második világháború óta Európában a legnagyobb háborút vívó országot vezeti".

Közben Olekszandr Rodnyanszkij ukrán filmproducer, az Akadémia tagja a Szabad Európa ukrán szolgálatának elmondta, hogy az ukránok felháborodása nagyrészt félreértés eredménye.

Rodnyanszkij kifejtette, hogy az Oscar-díjkiosztó ceremónia fennállásának 95 éve alatt „egyetlen olyan politikus sem mondott beszédet, aki ne kapcsolódott volna az Oscar-díjas vagy legalábbis jelölt filmhez", és az Akadémia „nem akart precedenst teremteni".

A legtöbb akadémiai tag számára a Navalnijra leadott szavazat az „az oroszországi totalitárius rezsim belső elnyomása és az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök" elítélését tükrözte - tette hozzá: „Hollywood az egyik legnagyobb támogatója Ukrajna megsegítésének".

Szöveg: Alekszandr Palikot
XS
SM
MD
LG