Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oscar-díjat nyert a Navalnijról szóló dokumentumfilm


Julija Navalnaja, a bebörtönzött Alekszej Navalnij felesége beszél a 95. Oscar-gálán Los Angelesben, Hollywoodban 2023. március 12-én
Julija Navalnaja, a bebörtönzött Alekszej Navalnij felesége beszél a 95. Oscar-gálán Los Angelesben, Hollywoodban 2023. március 12-én

Az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető elleni merényletkísérletről, majd a 2021-es moszkvai visszatérését követő fogva tartásáról szóló, Navalny című produkció elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat vasárnap este az amerikai filmakadémia 95. Oscar-díj-átadó gáláján Los Angelesben.

A férjem csak azért van börtönben, mert elmondta az igazságot. A férjem csak azért van börtönben, mert megvédte a demokráciát. Alekszej, arról a napról álmodom, amikor szabad leszel, és az országunk is szabad lesz” – mondta Navalnij felesége, Julija Navalnaja a színpadon Daniel Roher rendezőhöz csatlakozva.

A CNN Films/HBO Max dokumentumfilmje azt mutatja be, ahogy Navalnij Németországban lábadozik azok után, hogy egy szibériai útján idegméreggel merényletet követtek el ellene. A Nyugat szerint az orosz vezetés volt a megbízó, így akarták elhallgattatni Vlagyimir Putyin elnök szókimondó kritikusát. A Kreml tagadja a vádat.

A dokumentumfilmben Navalnij a Bellingcat oknyomozó hírügynökséggel dolgozik, leleplezik az FSZB, az orosz nemzetbiztonsági szolgálat ügynökeit, akiket 2020-ban Navalnij megmérgezésére küldtek. Az ellenzéki politikus orosz tisztviselőnek adja ki magát, felhívja az egyik ügynököt, aki beszél a mérgezéses összeesküvésről.

Navalnij 2021 januárjában tért vissza Oroszországba, ahol támogatók tömege várta érkezését. A repülőtéren letartóztatták, majd két különálló csalási ügyben 11 és fél év börtönbüntetésre ítélték. Navalnij szerint koholt vádak alapján juttatták börtönbe, hogy elhallgattassák. Navalnij korrupcióellenes szervezetét betiltották.

Daniel Roher, a film rendezője a díjátadón arról beszélt, hogy a világ nem felejtette el az ellenzéki politikus üzenetét, szembe kell szállni a diktátorokkal és a tekintélyelvűséggel, bárhol üti fel a fejét.

Navalnij lánya, Daria azt mondta, nagyon boldog, hogy a film olyan figyelmet kap, amit megérdemel. „Kiszabadítjuk apámat, és folytatni fogjuk a harcot” – mondta Daria.

A 46 éves Navalnij büntetését egy szigorúan őrzött oroszországi büntetés-végrehajtási telepen tölti. Támogatói szerint a férfi egészsége megromlott a magánzárkában töltött idő alatt. Májusban sikertelenül fellebbezett egyik ítélete ellen.

Az ellenzéki politikus Putyint pusztulásra ítélt őrültnek nevezte, aki „hülye háborút” indított Ukrajna ellen, ezzel Ukrajnában és Oroszországban is ártatlan embereket mészárolt le. A film végén Navalnijt megkérdezik, mit üzenne az orosz népnek, ha megölnék. Azt felelte: nem szabad feladni.

XS
SM
MD
LG