Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Összecsapások a határ orosz oldalán


Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője Kijevben 2022. augusztus 3-án
Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője Kijevben 2022. augusztus 3-án

Robbanásokról és lövöldözésről érkeztek hírek az oroszországi Belgorod régióból, ahova a moszkvai vezetés szerint ukrán szabotőrcsoport tört be, amit Kijev tagadott.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) szóvivője közölte, hogy a történtekért a háborúellenes orosz emigránsokból álló Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és a Szabad Oroszország Légió a felelős, bizonyítékot azonban nem mutatott be állítása alátámasztására. Leszögezte: Kijevnek semmi köze nincs az akcióhoz.

„A mai napon az Orosz Föderáció polgáraiból álló Orosz Önkéntes Hadtest és a Szabad Oroszország Légió műveletet indított, hogy felszabadítsa ezeket a területeket Belgorod megyében az úgynevezett Putyin-rezsim alól, és az ellenséget visszaszorítva bizonyos biztonsági zónát hozzon létre az ukrán civil lakosság védelme érdekében” – mondta.

A határ menti körzetben egyelőre nem tudni halottakról. Az online elérhető felvételeken több páncélos is látható, amelyekkel betörtek a területre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról számolt be, hogy dolgoznak a „szabotőrök” kiűzésén.

Ehhez kapcsolódóan: Egymásnak ellentmondó jelentések a kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalásáról

Eközben az Ukrenergo ukrán hálózatüzemeltető bejelentette, hogy rövid szünet után helyreállították az Európa legnagyobb atomerőművének számító, de orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai létesítmény külső áramellátását.

Ez volt immár a hetedik alkalom a háború tavaly februári kezdete óta, hogy a reaktorokat vészhelyzeti áramellátásra kellett kapcsolni. Az automatikusan működésbe lépő dízelgenerátorok körülbelül tíz napra elegendő üzemanyaggal rendelkeznek.

Az orosz haderő ellenőrzése alá került, szovjet tervezésű erőművet az utóbbi hónapokban többször is légicsapások érték, amiért a szemben álló felek egymást okolják. Sokakat komoly aggodalommal tölt el egy, az 1986-os csernobili nukleáris balesethez hasonló katasztrófa veszélye.

Ehhez kapcsolódóan: Katasztrofális munkaerőhiány léphet fel a megszállt zaporizzsjai atomerőműben

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az erőmű rendkívül sérülékeny helyzetben van, ezért minél előbb meg kell állapodni a reaktor védelméről, így nem mehet tovább.

A zaporizzsjai atomerőmű a háború előtt Ukrajna áramellátásának ötödét biztosította, viszont a harcok miatt le kellett állítani a reaktorokat. Ennek ellenére is fennáll a túlmelegedés kockázata, amennyiben elvágják az áramellátást, mint ahogy többször is megtörtént, és megszűnik a tartalékgenerátorok működése. Eddig nem regisztrálták radioaktív anyag szivárgását.

XS
SM
MD
LG